Nyári jótanácsok allergiásoknak

- Írta: betegvagyok.hu

Címkék: allergia allergia
Nyári jótanácsok allergiásoknak

Allergia, azaz másként reagálni. Jelenleg hazánkban minden 10-15. ember szenved ennek a betegségnek valamilyen formájától, amely az életkor bármely szaka-szában jelentkezhet. A kifejezés csaknem száz esztendeje használatos az orvosi nyelvben, ám a köztudatba csak az utóbbi évtizedben került, szinte egyik pillanatról a másikra ismertté vált. Sajnos, egyre többen szenvednek ettől a civillizációs betegségtől és mutatnak túlérzékenységi reakciót valami iránt. A nyári allergia leggyakoribb okozója a közönséges rozs és a csomós ebír.

Aki már tudja, hogy allergiás, az lehetőleg kerülje azokat a tárgyakat, növényeket, amelyekre érzékeny. Jó tudni, hogy száraz, meleg időben a pollenek könnyedén a levegőben maradnak, viszont nem szeretik a szeles, esős napokat, tehát melegben maradjunk a lakásban, s lehetőleg még az ajtókat, ablakokat is zárjuk be, hogy minél kevesebb pollen jusson a közelünkbe. A kirándulást, a nyári vakációt is úgy időzítsük, hogy ott és akkor ne virágozzék az allergiát okozó növényünk.

Aki kénytelen nyáron is dolgozni, az lehetőleg napszemüvegben lépjen az utcára, ha teheti, mosson naponta hajat, s az épületen kívüli tevékenységeit, elintéznivalóit lehetőleg este végezze, amikor a legalacsonyabb a pollenkoncentráció. Ilyenkor kell a frissen mosott ruhát is kiteregetni, hiszen a pollen a szövetrostokba is jól befészkeli magát.


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár