Rontja a termékenységet a füvezés

2014.03.18. - Írta: DA

Rontja a termékenységet a füvezés

Időről időre fellángol a vita arról, mennyire károsak az emberi szervezetre a marihuána és a hasis, vagyis a kannabisz-származékok. Nos, a termékenységre egészen biztosan negatív hatást gyakorolnak.

Amerikai kutatások egyértelműen igazolták: a szer erősen csökkenti az utódnemzés esélyeit mindkét nem képviselői esetében. A férfiaknál emögött az húzódik meg, hogy a spermák túlságosan aktívvá válnak: már a hüvelybe történő bejutás előtt megkezdik a jellegzetes úszó mozgást, így mire a petesejthez érnek, nem képesek kifejteni a megtermékenyítő hatást. Mindez természetesen nem impotenciát jelent, csak kisebb hatékonyságot a gyermeknemzés terén, ami azonban bénító lehet az egyébként is alacsonyabb spermaszámú férfiak esetében. A rendszeresen – hetente, netán hetente több alkalommal – marihuánát fogyasztók spermaszáma egyébként is a fele azokénak, akik nem élnek a zöld növény adta örömökkel. A nők esetében a marihuána hatóanyaga, a THC lerakódásokat képez a vagina nedveiben, és a fenti hatást váltja ki a vele találkozó spermákból.

A férfiaknál még egy kockázati tényezőről beszélhetünk: több kutatás is igazolja, hogy a rendszeres füvezés növeli a hererák kialakulásának esélyét, méghozzá annak is egy különösen agresszív, veszélyes változata üti fel ilyenkor a fejét nagyobb számban. A rendszeres marihuána-fogyasztók esélye több mint kétharmaddal nagyobb a betegség kialakulására, mint azoké, akik sosem szívnak füvet. Az úgynevezett nem szeminóma-típusú hererák az összes hererákos megbetegedés csaknem feléért felelős, és elsősorban a 20-35 év közötti korosztályt sújtja, és a marihuána-fogyasztás egyértelműen hajlamosít kialakulására. A pontos összefüggés háttere nem ismert: valószínűleg a kannabisz-származékok befolyásolják a hormontermelést.

Bezár