Rontja a szellemi képességeket a marihuána

2011.04.26. - Írta: DÁ

Rontja a szellemi képességeket a marihuána

Külföldön és Magyarországon is időről időre fellángol a vita arról, ártalmas vagy ártalmatlan-e az emberi szervezetre nézve a marihuána. Egy új amerikai vizsgálat ismét rossz hírekkel szolgál azok számára, akik úgy vélik, a füves cigaretta semmilyen veszélyt sem jelent a fogyasztókra.

A massachusettsi McClean Kórház ideggyógyászati osztályának friss tanulmánya szerint a marihuána komolyabb agyi károsodásokat okoz, amennyiben valaki tizenhat éves kor alatt kezdi el fogyasztani. Ezek a droghasználók ráadásul általában később is rendszeresebben nyúlnak a kábítószerhez. A kutatást végző orvosok szerint igenis számít, mikor fogyaszt valaki életében először marihuánát: azok, akik korábban próbálják ki a szert, a későbbiekben gyakrabban és intenzívebben fogyasztják, mint akik csak a fenti életkor után, vagy egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba a kannabisz-származékokkal. A füvezést fiatalon kezdők a kutatók által elvégeztetett tesztfeladatokat is gyengébb eredményekkel teljesítették, mint társaik. Az orvosok szerint mindez azt jelzi, hogy ők a mindennapi életben is nehezebben boldogulnak a hétköznapi cselekvések és a döntéshozatal során.

Maga a felmérés aránylag kis mintán készült, hiszen harminchárom marihuána-fogyasztó és huszonhat drogmentes életet élő személy kognitív funkcióit, memóriáját és koncentrációs képességét vizsgálták meg. Az eredmények azonban önmagukért beszéltek: a rendszeresen kábítószert fogyasztók eredményei minden esetben rosszabbak voltak a marihuánát nem szívókénál. Az illető személyek ráadásul annál gyengébb teljesítményt produkáltak, minél több gramm kannabisz-származékot füstöltek el egy hét során. Többen közülük még a megismételt tesztek alkalmával is elkövették a korábbi hibákat, pedig az orvosok az első rossz válasz vagy döntés után többször felfedték előttük a helyes lehetőséget. Az eredmények magyarázata, hogy az emberi agy fejlődése csupán huszonéves korban zárul le, és míg nem alakult ki véglegesen, igen sérülékeny is.

További rossz hír a drogszabályozás enyhítésének hívei számára, hogy az utóbbi években több vizsgálat is egyértelműen bebizonyította: a füves cigaretta füstje ugyanolyan káros az emberi szervezetre nézve, mint a dohányfüst, és igen komoly rákkeltő hatással rendelkezik. A Leicesteri Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a DNS roncsolásával a kannabisz-származékok nagy mértékben növelik a tüdőrák és egyéb daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A sima dohánytermékek és a marihuánás cigaretta füstjében egyaránt megtalálható acetaldehid igen komolyan károsítja a sejteket.
 


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerészBezár