A nők egészsége a szűrővizsgálatokon is múlik

2023.12.14.

A nők egészsége a szűrővizsgálatokon is múlik

A méhnyakrák szűrése (PAP-teszt), a mammográfia és a koleszterin-teszt csak pár vizsgálat, ami a nők egészségi állapotáról fontos eredményeket ad. Itt az ideje, hogy Ön is részt vegyen egészsége megőrzése érdekében a cikkben említett egészségügyi vizsgálatokon.

A korai szűrés életmentő lehet. A rendszeres egészségszűrő vizsgálatok segítenek időben felfedezni az esetlegesen problémákat még a tünetek megjelenése előtt, amikor azok még megfelelő terápiával akár gyógyíthatók. Gondoljunk csak a korai fázisban felfedezett mellrákra, ahol az időben megkezdett kezelés, akár gyógyuláshoz is vezethet.

Minden nőnek időt kellene szakítania egészséges időtöltésre is, mint a rendszeres mozgás, stresszkezelés, és megfelelő táplálkozás. Az egészségügyi szűrések is ide tartoznak.

Íme a 10 legfontosabb egészségügyi szűrővizsgálat

1. A vérnyomás rendszeres ellenőrzése

A szakorvosok optimálisnak a 120/80 Hgmm értéket tartják, de ez az érték az életkor előrehaladtával módosulhat. Minden 20 évesnél idősebb nőnek érdemes kétévente legalább egyszer leellenőriznie vérnyomását. A túlsúly esetében és a 40 év fölötti korban már nagyobb az esélye a magas vérnyomás kialakulásának, így javasolt a gyakoribb, az évente legalább egyszeri vérnyomás mérése.

2. Koleszterinszint kontrollja

Az emelkedett koleszterinszint hozzájárulhat a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásához. A szűrés vérvétellel történik.

3. Méhnyakrák szűrése (PAP-teszt)

A szűrés gyakorisága függ az életkortól. 20-39 év között 3 évente, míg 40 év fölött évente érdemes részt venni méhnyakszűrésen. A szűrés során a nőgyógyász egy kefeszerű mintavételi eszközzel hámsejtet vesz a méhnyak faláról, a kész kenetet pedig elküldi tenyésztésre. Érdemes 30 év fölött HPV (nőket érintő nemi úton terjedő betegség) szűrést is elvégeztetni, mivel a HPV méhnyakrákot okozhat.

4. Mammográfia

A mellrák vizsgálatának egyik hatékony vizsgálata a mammográfia. A vizsgálat során a mellet behelyezik a röntgengép erre a célra kiképzett részébe. A felvételek képesek kimutatni a rákos elváltozásokat. A panaszmentes, 45 év fölötti nők esetében a vizsgálatot érdemes kétévente elvégezni.

5. Csontritkulás szűrése

Minden 65 év feletti nőnek érdemes részt vennie csontritkulás szűrésen az osteoporozis veszélyének a felmérésére és kiszűrésére. A szűrés gyakorisága függ a csontok állapotától.

6. A vércukorszint ellenőrzése

45 év felett minden nőnek fontos lenne, ellenőriznie a vércukor szintjét. Normál értékek mellett 3 évente érdemes a vérvételt megismételni. Ezáltal korai állapotban kiszűrhető a diabétesz vagy diabéteszt megelőző állapot. Amennyiben Ön túlsúlyos, a családjában előfordul(t) cukorbetegség, érdemes korábban elkezdeni a szűréseket. Beszéljen orvosával a szűrések gyakoriságáról.

7. Vastagbélszűrés

Szakorvosok javaslata alapján a vastagbélszűrést 50 éves kor felett érdemes elvégezni. A szűrésnek két típusa ismert. A szigmoidoszkópia, amelynek során a vastagbél alsó szakaszát vizsgálják egy vékony, hajlékony, világítással ellátott műszer segítségével. A szigmoidoszkópia mellet székletvér vizsgálatot is szoktak végezni. Normál értékek mellett a vizsgálatot 5 évente érdemes megismételni. A kolonoszkópia a vastagbél teljes szakaszát képes szűrni. Elváltozások esetén, a vizsgálat során mód van szövettani mintavételre is. Amennyiben nem áll fenn semmi elváltozás a vizsgálatot 10 évente érdemes újra megismételni. A vizsgálatokat az orvos szakrendelésen vagy kórházi körülmények között végzi el.

8. Testtömegindex (BMI – Body Mass Index)

Ma már elmondható, hogy a fejlett országok lakosságának nagy része túlsúlyos, amelyek olyan betegségekhez vezethetnek, mint a cukorbetegség, vagy a szív megbetegedései. E miatt javasolják már 18 éves kórtól a rendszeres testtömegindex ellenőrzését. Számtalan BMI kalkulátort találhatunk az interneten, de érdemes olyanokat keresni, ahol a nemre és a korra is rákérdeznek, és ez alapján számolják ki a testtömegindexet. Az orvosi felülvizsgálat során a BMI indexet is meg szokták mérni, ami a leghitelesebb értéket adja.

9. Melanoma szűrés

A melanoma az egyik leggyakoribb bőrrák. Kortól függetlenül javasolt rendszeres időközönként megvizsgálni a bőrön lévő anyajegyeket, foltokat. Amennyiben valamilyen elváltozást észlel, azonnal keresse fel a bőrgyógyászt, hogy ki tudja szűrni a melanoma veszélyét. Azoknak, akiknek sok az anyajegyük érdemes konzultálniuk szakorvossal, hogy mennyi időnként jelenjenek meg melanoma szűrésen.

10. Fogászati ellenőrzés

Már a csecsemőkorban és gyerekkorban is fontosak a fogak egészsége. Felnőtt nőként évente két alkalommal érdemes a fogorvost felkeresni. A vizsgálat során a fogorvos megszabadítja a fogakat a fogkőtől, kiszűri a fogszuvasodást, ellátja a lyukas fogakat. Az egészséges fogaknak nemcsak esztétikai szempontból van jelentősége, de egy gyulladásban lévő fog számtalan egészségügyi problémát is okozhat.

Forrás: www.everydayhealth.com

Image by Freepik

Bezár