A nők könnyebben megbocsátanak, mint a férfiak

2011.06.05.

A nők könnyebben megbocsátanak, mint a férfiak

A szülők általában könnyebben megbocsátanak, mint a gyermekek, a nők könnyebben adnak feloldozást, mint a férfiak.

A nőknek kevésbé esik nehezére megbocsátani, mint a férfiaknak - állítják a baszkföldi kutatók. A Revista Latinoamericana de Psicologia kutatói szerint a legfontosabb faktor a folyamatban az empátia - és ebből a nőknek nagyobb adag jutott. Ezt állítja legalábbis Carmen Maganto pszichológus, a der Standard által idézett tanulmány egyik szerzője. A három kutató 140 személyt vizsgált meg, egy részük 45 és 60 év közötti felnőtt, akiknek gyermeke is van, más részük 17 és 25 év közötti, gyermektelen fiatal.

A szülők lágyszívűbbek

A vizsgálat során két tényezőt vizsgáltak: egyrészt mennyire könnyű vagy esik nehezére az illetőnek megbocsátani egy bizonyos helyzetben, másrészt milyen tényezők hatnak a döntés során. Nem csupán a nemek közötti különbségek váltak nyilvánvalóvá, hanem kor-specifikusak is.

A szülők általában könnyebben megbocsátanak, mint a gyermekek, a nők könnyebben adnak feloldozást, mint a férfiak - többek között erre az eredményre jutottak. A legeslegkönnyebben azok a nők bocsátanak meg, akiknek élete nagy részében általában mások megbocsátottak.

Mindkét korcsoportban a „már nem hibáztatni valakit” kifejezéssel definiálták, mit jelent a megbocsátás, valamint az empátia, a megértés és a megbékélés fogalmát rendelték hozzá.

A fiatalok nagyrészt azon az állásponton voltak, hogy „az idő minden sebet begyógyít”, míg a szülők elsősorban a lelkiismeret-furdalás és az igazságosság oldaláról közelítették meg a kérdést.

Az empátia fejleszthető

Nemrég amerikai kutatók is arra jutottak, hogy a kor előrehaladtával egyre hajlamosabbak az emberek empatikusabbá válni. Sokan azonban betegesen képtelenek a megbocsátásra. A sérelmek dédelgetése helyett ugyanakkor a szakemberek azt ajánlják, hogy mindenki dolgozzon azon, hogy képes legyen empatikusabbá lenni.

Az empátia fejleszthető: alapja mások érzéseinek, szükségleteinek és meggyőződéseinek ismerete, mások megértése és a sokszínűség értékelése. Központi probléma, ha az érzelmek kifejezése tudatosan gátolt, illetve a motivációhiány. Gátolja az empatikus képességet, ha valaki csak magára figyel, illetve ha úgy véli, túl jól ismeri a másikat. Természetesen a környezeti tényezők is jelentősen befolyásolják az empátiát. Javítható ugyanakkor az empatikus képesség az önkontroll növelésével, a stressz megfelelő kezelésével, a helyes problémamegoldási stratégiák alkalmazásával, a döntéshozatal módszereinek javításával és az érzelmi tudatosság növelésével.
 


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár