A rendszeres emlőönvizsgálat megmentheti életünket!

Tanuljuk meg együtt az önvizsgálat lépéseit!

2023.11.01.

A rendszeres emlőönvizsgálat megmentheti életünket!

Habár az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amely időben felismerve jó eséllyel gyógyítható, még mindig nagyon kevesen szentelnek elég figyelmet ellenőrzésére.


 Az AVON 2020-as mellrák témájú kutatásának egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a magyar nők 10%-a még soha nem hallott az emlőönvizsgálat fontosságáról, holott a megkérdezettek 60%-ának él a környezetében mellrákban érintett személy. A legalább 2 évente szükséges mammográfiai szűrővizsgálatokon való részvétel mellett fontos, hogy a nők otthonukban is havonta egyszer elvégezzék az emlőönvizsgálatot, amelyhez az AVON animációs filmje nagy segítséget nyújthat.

Az AVON, a mellrák elleni küzdelem élharcosaként évek óta dolgozik azért, hogy minél többek figyelmét felhívja a mellrákszűrések és az emlőönvizsgálat fontosságára, valamint minél több nő edukálását támogassa a betegség és az önellenőrzés kapcsán. A vállalat YouTube csatornáján megtalálható animációs kisfilm lépésről-lépésre mutatja be az emlőönvizsgálat folyamatát és animált ábrákkal szemlélteti elvégzésének módját, így adva útmutatást és segítséget minden korosztály számára.

Az emlőönvizsgálat csupán 5 percet vesz igénybe és néhány egyszerű lépésből áll, amit minden nőnek 18-20 éves kortól érdemes elvégeznie a menstruáció utáni héten, minden hónapban lehetőleg ugyanazon időszakban. Aki nem menstruál, az válasszon ki erre egy tetszőleges napot, és minden hónapban akkor végezze el!

A lépések a következők:

1. Nézzük meg a melleinket a tükör előtt állva!

·         Az első alkalommal tanulmányozzuk, hogyan néznek ki és milyen érzetet adnak!

·         Rendszeresen vizsgálva keressük az eltéréseket!

·         A látható elváltozások lehetnek a mell méretének, körvonalának, felületének változása, dudorodás, kipirosodás, a mellbimbók elhelyezkedésének, kontúrjának változása, a mellbimbó váladékozása, mellbimbó behúzódása.

2. Figyeljük meg a melleket különféle pozíciókban is!

·         Leengedett karokkal.

·         Fej fölé emelt karokkal.

·         Csípőre tett kézzel.

·         Kissé előre hajolva.

3. Vizsgáljuk meg a melleket fekvő helyzetben!

·         Jobb oldali mell vizsgálata

ü  A jobb váll alá tegyünk egy párnát!

ü  A jobb kezünket tegyük a fejünk alá!

ü  Bal kéz ujjbegyeivel végezzük el a vizsgálatot!

ü  A mellbimbótól indulva körkörösen vizsgáljuk át a mellet!

ü  Ugyanígy vizsgáljuk meg a hónaljat is!

ü  Nyomjuk össze a mellbimbót, hogy jön-e belőle váladék!

·         A bal oldali mell vizsgálata

ü  A jobb oldali mellnél leírt vizsgálatot ismételjük meg, a jobb kezünkkel!

4. Végezzük el a vizsgálatot álló helyzetben is!

·         Ezt akár a zuhany alatt is végezhetjük.

„Habár évek óta dolgozunk azon, hogy felhívjuk a nők figyelmét a betegségre, még mindig van mit tennünk! Meghökkenve szembesültünk kutatásunk eredményeivel, miszerint hazánkban a nők 26%-a egyáltalán nem tudja, milyen jelek utalhatnak emlődaganatra, és hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy eljuttathassuk az üzenetet, hogy habár az emlőrák nem megelőzhető, időben felismerve jó eséllyel gyógyítható. Fontos hangsúlyozni, hogy az önvizsgálat nem helyettesítheti a rákszűrésen való részvételt, szeretnénk minden nő figyelmét felhívni rendszeres elvégzésének fontosságára és biztosítani ehhez minden szükséges eszközt számukra” - nyilatkozta Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Az edukációs kisfilm az AVON Magyarország YouTube csatornáján, a következő linkre kattintva érhető el: https://youtu.be/Gw8oOI1PL04

Az AVON Önfigyelem napja weboldalán minden hasznos információt megtalálhatunk a mellrákkal kapcsolatban.

Forrás AVON

Bezár