A reumás ízületi gyulladás

2011.05.26. - Írta: SzN

A reumás ízületi gyulladás

Az artritis latin kifejezés, egy vagy több területre kiterjedő ízületi gyulladást jelöl. Fő tünetei közé tartozik az ízületi fájdalom és a nehéz, fájdalmas mozgathatóság, rosszabb esetben merevség; az állapotra sajnos jellemző, hogy a korral csak rosszabbodik. Többféle ízületi gyulladást különböztet meg az orvostudomány.

A két legismertebb ezek közül az úgynevezett osteoarthritis, más néven degeneratív ízületi gyulladás, a másik pedig a reumás ízületi gyulladás, azaz a reumathoid arthritis, amely elsősorban az ízületek gyulladásos eredetű megbetegedése.

Míg a degeneratív ízületi gyulladás oka tulajdonképpen „normális” velejárója az életnek – mint például bizonyos rendszeresen űzött sportok esetében – a reumás ízületi gyulladásról ez már korántsem mondható el, mivel kialakulásának hátterében autoimmun folyamatok állnak. Mivel pedig autoimmun eredetű kórról van szó, jellemző lehet a betegség kísérőjeként a krónikus fáradtságérzés csakúgy, mint a gyakori lázas állapotok.

Az ízületi gyulladások oka ezeken túl is sokféle lehet. Bizonyos típusú ízületi gyulladások hátterében különféle alapbetegségek állhatnak: ilyen például a húgysav okozta köszvény, a bizonyos fertőzések következtében kialakuló ízületi gyulladás vagy éppen a lupus nevű betegség.

Az ízületi gyulladások kezelésének módját a kiváltó ok határozza meg, azonban minden esetben elsődleges feladat a fájdalmas tünetek, panaszok enyhítése, a csökkent mozgathatóság megszüntetése, általában az életminőség javítása.

A reumatoid artritisz olyan krónikus gyulladásos betegség, amely főképp a kéz és láb kisízületeit érinti, azok gyulladását okozva, amely gyulladás azonban hosszú távon a csontok és az ízületek visszafordíthatatlan deformálódását, erodálódását idézi elő.

A reumatoid artritisz közel háromszor gyakrabban fordul elő a női népesség körében, és a betegség tünetei általában a negyven év feletti nők körében jelentkeznek. Bár a betegség oki terápiájára napjainkban nincs lehetőség, számos kezelés és orvosi eljárás segítheti a fájdalmas tünetek enyhítését, illetve lehetőség van a betegség progressziójának lassítására, általánosságban az életminőség javítására.

Reumatoid artritiszre utaló tünetek

  • Ízületi fájdalom.
  • Ízületi duzzanat.
  • Az érintett terület érintésre fájdalmas, érzékeny.
  • Duzzanat, vörösség az érintett területen.
  • Úgynevezett „reumás csomók”, dudorok megjelenése a bőr alatti szövetben.
  • Fáradtság, levertség.
  • Ébredéskor tapasztalható ízületi merevség, amely akár órákig is fennállhat.
  • Lázas állapotok.
  • Testsúlycsökkenés.

A betegség a kezdeti időkben csak kisebb ízületekre terjed ki, például csuklótájon, vagy a kéz, a boka, illetve a láb egyes ízületei válhatnak érintetté. Sajnos, a betegség előrehaladtával az egész test érintetté válik, megbetegedhet a váll, a könyök, a térd, a csípő csakúgy, mint a nyak vagy éppen az állkapocs. Ráadásul a betegség mindkét testfelet érinti, tehát "szimmetrikusan” jelentkezik: ha a bal könyök megbetegszik, a páciensnél nagyon valószínűen a jobb oldali könyökön is megjelennek a tünetek.

Egyszer fenn, másszor lenn

Nemritkán az is előfordul, hogy amilyen hirtelen jelennek meg a tünetek, olyan hamar el is múlnak: súlyos fájdalommal, beszűkült mozgással/mozgathatósággal kísért periódusok és szinte teljesen tünetmentes időszakok váltogathatják egymást. Azonban, még ha a kínzó tünetek szinte egyik pillanatról a másikra meg is szűnnek, ez nem jelenti azt, hogy a betegség nem igényel továbbra is folyamatos orvosi kontrollt illetve kezelést.

Ha valaki a fent leírt tünetekkel csak egyszer is szembesül, mindenképpen tanácsos orvoshoz fordulnia, hogy megelőzhesse a betegséggel hosszú távon szükségszerűen együttjáró állapotromlást.

Kockázati tényezők

Nem

A nők körében a betegség háromszor gyakrabban fordul elő, mint férfiak között. Leginkább a 40 és 60 év közötti nőket érinti.

Életkor

A negyvenedik életév betöltése után nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, mint fiatalabb korban.

Genetikai hajlam

Ha közeli hozzátartozói körében előfordult a betegség, valószínűleg Önnek nagyobb hajlama van a reumás ízületi gyulladás kialakulására.

Dohányzás

Sajnos, a dohányzás is hajlamosít a betegségre, azonban amennyiben valaki leteszi a cigarettát, ezzel jelentősen csökkenti a kór kialakulásának rizikóját.

Mindent egybevetve, a reumás eredetű ízületi gyulladás nem mondható jóindulatú betegségnek, és sajnálatos módon sok embernek igencsak megkeserítheti életét. Van, hogy olyan súlyos panaszokat okoz, hogy a beteg a mindennapi, rutinjellegű, legalapvetőbb tevékenységeit sem képes elvégezni. Éppen emiatt fontos a betegség időben történő felismerése, kezeltetése és a folyamatos orvosi kontroll, amely lehetővé teszi, hogy a betegek minél több és hosszabb panaszmentes időszakot élhessenek meg, hogy képesek legyenek együtt élni a kórral, és nem utolsósorban megelőzhessék illetve lassíthassák a további állapotromlást.
 

Hozzászólások

Robi | 2012-05-23 09:30

Édesanyám is ebben a Rheumatoid Arthritis-ben szenved most már hosszú honapok óta. Először az egyik csuklóján jelentkezet a betegség, most már kezd panaszkodni a másik csuklójára is. Szerintem ott is ugyan az lehet a gond. Sajnos az orvosi kezelések eddig nem segítettek. Tanácstalanok vagyunk. Ha esetleg valakinek van javaslata, ami ő nála, vagy ismeretségében kiprobáltak és bevált várom a javaslatokat.(mikerobert@freemail.hu)

Edith | 2012-06-16 23:14

Kedves Robi! Én is ebben a betegségben szenvedtem, de rendbejöttem! Itt találnak segítséget: www.arthritis-mentor.com
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár