Legyen újra öröm a mozgás!

2018.07.27. - Írta: Veress Pálma

Legyen újra öröm a mozgás!

Fájjon a térdünk, zsibbadjon a csuklónk, gémberedjen el a nyakunk: a reuma a varázsszó. Sokat és sokan használják ezt a kifejezést, hiszen ez az elnevezés egy óriási terület összefoglalója: a mozgásszervi betegségeké, amelyekre az idült ízületi gyulladások, majd az ízületek korlátolt mozgása és merevsége a jellemzô. A reumás betegeknek a mozgás nem örömöt okoz, hanem félelmet. Rettegnek, ha el kell menni vásárolni, ha ki kell mozdulni az ágyból. Sokan nem tudják, hogy éppen a mozgás lenne a gyógyír a bajunkra...

A mozgásszervi betegségek köre rendkívül sokrétű – tájékoztat Dr. Bart Marietta  reumatológus. – Vannak gyulladásos, kopásos és anyagcsere bajok következtében kialakult reumatikus panaszok, de fejlődési rendellenesség, daganat, valamint a mozgással kapcsolatos elváltozások is okozhatják jelentkezésüket. Amíg a konzvervatív kezelést végezzük addig reumatológiáról beszélünk. A műtéti megoldás már az ortopédia, az idegsebészet, a traumatológia és az onkológia területe.

Mi­lyen pa­na­szo­kat, tü­ne­te­ket okoz a re­u­ma?

Kezdetben fájdalmat észlel a beteg. Úgy érzi, hogy „berozsdásodott” a térde, „elfeküdte” a nyakát. Ezt követi a funkciózavar, amikor a beteg testrész már nem úgy működik, ahogy azt addig tette. A tünetek legsúlyosabb fázisa a deformitás. Természetesen minden fázisnak megvan a maga terápiája: a fájdalmak enyhítésére szolgálnak a megfelelő fájdalomcsillapítók, s a beteg terület helyi gyógyító technikái közé az injekciók, az elektro-, mechano-, hidro- és balneoterápia tartozik. Amikor már a funkcióban is zavar keletkezett, a fizikoterápia mellé gyógytornát is javasol az orvos. Lehetőleg aktív tornát végezzen a beteg! A tangentor ugyan divatos, de többet ér a páciens aktív tornagyakorlata, a beteg testrész megfelelô mozgatása, terhelése, az ízületek kellő edzése. A deformitások kialakulása után az egyetlen „gyógymód” a sebészkés, illetve a szükséges segédeszközök használata. Támbot, gyógycipő, talpbetét, fűző sorolható ebbe a körbe. A már meglévő enyhébb panaszokat, fájdalmakat jótékonyan enyhítik a patikában széles választékban kapható különféle reuma elleni krémek, kenőcsők.

Mit te­gyünk, hogy ki­véd­jük eze­ket a be­teg­sé­ge­ket, ne le­gyen lum­bá­gónk, el­ke­rül­jük az is­chi­ast, az atrh­ro­sist?

Tornázzunk, tornázzunk és tornázzunk! De azért gondoljunk a megfelelô táplálkozásra is, hiszen például a mértéktelen húsfogyasztás köszvényt idézhet elő. Sajnos, mi magyarok túlságosan szeretjük a hasunkat, s nem gondolunk arra, hogy az elhízás milyen terheket ró a szervezetünkre. A mozgásszervi betegségek jó része elkerülhető lenne, ha ki-ki tartaná saját „versenysúlyát”. S akkor a mozgás valóban öröm lenne mindenki számára...

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár