Kulturált szeszfogyasztással a reumás ízületi gyulladás ellen

- Írta: DÁ

Kulturált szeszfogyasztással a reumás ízületi gyulladás ellen

Az alkoholfogyasztásnak elsősorban az árnyoldalait szokás hangoztatni, pedig a mérsékelt italozás – azaz naponta egy-egy pohár bor vagy sör a vacsora mellé – bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek, az agyvérzés és a cukorbaj kockázatát.

Egy friss és egyedülálló kutatás tanúsága szerint a jótétemények között innentől fogva a reumás ízületi gyulladás elleni védelmet is megemlíthetjük, ugyanis az absztinenseknek négyszer nagyobb esélyük van a betegség kialakulására, mint azoknak, akik hetente megisznak egy-három pohárkával.

A reumás ízületi gyulladás olyan idült autoimmun gyulladásos megbetegedés, amelynek követkzetében megvastagszik az ízületek belhártyája, gátolva ezzel a normális működést. Az ízület és a körülötte elhelyezkedő állomány a gyulladás következtében fokozatosan pusztulni kezd. A betegség pontos háttere csak részlegesen ismert, de a lakosság legalább egy százaléka szenved tőle, közülük nagyobb arányban okoz problémákat és mindennapi fájdalmakat a nőknek.

Az angliai Rotherhami Kórház kutatói összesen 873 reumás ízületi gyulladásban szenvedő és nagyjából 1000 egészséges embert kérdeztek ki alkoholfogyasztási szokásaikról. A fő kérdés az volt, az elmúlt hónap során hány napon fogyasztottak valamilyen szeszesitalt, emellett pedig alapos vizsgálatokat végeztek, köztük a röntgenfelvételektől kezdve egészen a teljes vérképvizsgálatokig. Az eredmények meglepőek voltak: azok esetében, akik az elmúlt egy hónap folyamán legalább minden harmadik napon megittak egy pohár italt, jóval kevésbé jelentkeztek a reumás ízületi gyulladás tünetei, mint az absztinenseken. A mértékletes italozás híveinek számító betegeknél pedig kevésbé voltak intenzívek a fájdalmak és az elváltozások, mint a szeszt messziről elkerülőknél.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy aki alkoholt iszik, az garantáltan védett a betegséggel szemben. A kutatók szerint a reumás ízületi gyulladás kialakulásában genetikai, környezeti és hormonális okok egyaránt szerepet játszanak, vagyis az alkohol legfeljebb csökkentheti a kialakulás kockázatát, de teljes mértékben biztosan nem akadályozza meg azt a megfelelő hajlam esetén. A vizsgálatokat végző szakemberek még a jelenség hátterében meghúzódó okokról sem tudnak pontosan nyilatkozni: azt gyanítják, az alkohol immunaktivitást mérséklő hatása lehet a fő tényező, nem is beszélve a szesz enyhe fájdalomcsillapító tulajdonságairól.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és a tünetek csökkenése egyenes arányban állnak-e egymással, e téren további vizsgálatokra van szükség.


Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár