A rossz alvás szervezetünkre is hatással van

2014.02.17.

A rossz alvás szervezetünkre is hatással van

 Kevés rosszabb dolog van az ember életében, mint a rossz alvás. Kinyitni a szemünket az ébresztő hangjára, miután egész éjjel nem pihentünk, kész tortúra tud lenni. Különösen, ha ez már nem az első álmatlan éjszakánk egymás után. Ezek az éjszakák hatalmas táskákat eredményeznek a szemünk környékére, egész nap ásítozunk, és nyűgösek vagyunk. Ki ne ismerné ezt az érzést, de azt vajon tudjuk-e, hogy milyen hatással vannak az egészségünkre? Nézzük akkor, mikre van rossz hatással a kialvatlanság!

Szem

A csipás szem az első pont, ami elárulja, hogy keveset aludtunk. Ha nem pihent eleget a szem, látásunk homályos lehet, szemünk pirosan tündököl és véraláfutásossá válik. Ezek a vérerek reakciói a szem folyamatos igénybevételére.

Tanácsaink: Próbáljunk meg minden este azonos időben ágyba kerülni. Mindenkinél kialakul egyfajta bioritmus, és ha folyamatosan más időben fekszünk, szervezetünk nem képes követni és összezavarodik. Ha egy kései filmet szeretnénk megnézni, ez ugyan jó programnak tűnik, de inkább ne borítsuk fel a megszokott alvási rendünket.

Bőr

Ha rápillantunk valakinek a bőrére, egyből meg tudjuk állapítani, ha nem aludt eleget. Foltossá, szárazzá válik a bőr, különösen az arc környékén árulkodó, ahol a legvékonyabb, és legérzékenyebb. Bőrünk néhány álmatlan éjszaka után pikkelyessé, vízkövessé válhat és sokkal több időre van szüksége a szervezetnek a dehidratáláshoz.

Tanácsaink: Vegyünk forró fürdőt. A testünk alvás alatt lehűti magát, és ha egy forró fürdőt veszünk lefekvés előtt, könnyebben szenderülünk álomba. Használhatunk hidratáló krémeket is.

Szív

A kevés alvás megduplázza az esélyét a különböző szívproblémák kialakulására. Tény, hogy azok az emberek, akik keveset alszanak (nagyjából 5 órát), sokkal nagyobb arányban vesztik életüket szívroham által, mint „jólalvó” társaik. Az alváshiány megnöveli a stresszhormonok számát, ami egyfajta pánikot kelt testünkben. Ezáltal megnövekszik a vérnyomásunk, ami az egyik legnagyobb veszélye a szívroham illetve a stroke kialakulásának.

Tanácsaink: Ne nézzük az órát! Ha felébredünk az éjjel, és rápillantunk az órára, csak még nyugtalanabbak leszünk, és sokkal nehezebben fogunk tudni visszaaludni. Ezért fordítsuk a fal felé, és a telefonunk se legyen a közelünkben, amin az időt tudjuk figyelni.


Has, gyomor

Egy kutatás rávilágított arra, hogy a kevés alvás elhízáshoz is vezethet. Furcsán hangzik, de van a testünkben két hormon, amelyek ellenkezőként működnek az éhségérzettel kapcsolatban. Amennyiben az egyik hormonunk (leptin) szintje alacsony, és a másik (ghrelin) szintje magas, az agynak az jel továbbítódik, hogy éhesek vagyunk. Ha azonban ezek megcserélődnek, agyunk azt gondolja, hogy tele vagyunk. Néhány álmatlan éjszaka elég ahhoz, hogy a normális szint megforduljon, és nekiálljunk étkezni az éjszaka folyamán.

Tanácsaink: ne igyunk lefekvés előtt! Az alkohol ugyan segít elaludni, de nyugtalan, éber alvást is eredményez. Ezáltal, kevésbé tudja magát szervezetünk pihenő állapotba hozni. Tehát, tessék erről lemondani!

Agy

Nagyon sok az összefüggés az alvatlanság, depresszió valamint a mentális betegségek között. Rövid távon mindenki tapasztalta már, hogy sokkal nehezebben megy a gondolkodás, ha fáradtak vagyunk. Tény, hogy már egy nem pihentető alvás után jóval nehezebben megy a tanulás, emlékezés. A második ilyen éjszaka után már a reakcióink is lassulnak, és egyre többet fogunk hibázni. Hosszútávon pedig már agyunkat károsan érinti, ami a mentális betegségekhez, depresszióhoz,végkimerültséghez is vezethet.

Tanácsaink: Lefekvés előtt igyunk meleg tejet, bármilyen furcsán is hangzik. A tej gazdag kalciumban, ami részben a jó alvásért is felelős. A tej gazdag tryptophanban is, amit szervezetünk szerotoninná alakít, ami az alvást segíti elő.
 

Bezár