A sugárterápia és a prosztatarák

2023.10.20. - Írta: Veress Pálma

A sugárterápia és a prosztatarák

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves életkor után bármikor megjelenhet. Prosztatarák után nem feltétlenül szükséges a sugárterápia. Sok prosztatarákon átesett férfi betegen, akinek a prosztatáját eltávolították, sugárterápiát alkalmaznak utókezelésként, a rák kiújulásának megakadályozása miatt.

Ennek alternatívájaként lehet választani radioterápiát is, ilyenkor vizsgálják, hogy van-e arra utaló jel, hogy kiújulna a prosztatarák, például a prosztata-specifikus antigén, a PSA szintjét mérik a vérben. Ha a PSA szintje, vagy mágnesrezonanciás képalkotás alapján arra lehet következtetni, hogy jelen van a rák, a betegnek érdemes megfontolnia a sugárterápia lehetőségét.

Egy 2020 szeptemberében, a The Lancet folyóiratban megjelent elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az azonnali sugárterápiának nincs egyértelmű előnye a megfigyeléssel és későbbi radioterápiával szemben. Mivel bizonyos férfiaknak radioterápiára nem lesz szükségük, az azonnali kezeléstől való tartózkodással elkerülhetik a kezelések esetleges mellékhatásait, például az inkontinenciát és a bélműködési zavarokat.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók három randomizált kontrollált vizsgálat összesen több mint 2000 prosztata eltávolításon átesett férfi alanytól származó adatait összesítették. A férfiak egyik részét azonnali terápiának vetették alá, a többieket csak megfigyelés alatt tartották és csak akkor kezelték, amikor a rák jeleit fedezték fel.

Az elemzés kimutatta, hogy mindkét eljárás azonos hatékonysággal akadályozta meg a rák visszatérését öt éven belül. A kutatók szerint az azonnali terápiához képest az előzetes megfigyelés a jobb stratégia.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/mens-health/radiation-after-prostate-cancer-surgery-may-not-be-necessary

Image by DCStudio on Freepik

Bezár