A szénanátháról

2010.09.21. - Írta: dr. Endre László, allergológus

A szénanátháról

Minként az összes többi nátha, ez is orrváladékozással, orrdugulással jár. Az orrváladék ez esetben üvegszerűen áttetsző, tapadós. Az orr belsejében és a garatban viszketést érzünk, és tüsszögünk. Különösen jellemző a reggeli ébredéskori tüsszentő roham. Nem ritkán szemviszketés is kíséri.

A szénanáthának alapvetően két formája létezik. Az egyik, csak bizonyos évszakban, szezonálisan, a másik egész évben folyamatosan észlelhető. A szezonális forma a gyakoribb. Ezt szinte mindig valamilyen „virágpor”, pollen okozza. Azért szezonális, mert a növények az évnek csak bizonyos időszakában, fajtánként jól meghatározható hónapokban „virágoznak”, vagyis szórják a pollenjüket.

Magyarországon sem ritka a fapollenekkel szembeni allergia de a gyakorlatban ezek nálunk kevés panaszt okoznak. Nem így Észak-Európában, ahol a vezető allergén a nyírfa pollen. A közhiedelemmel ellentétben a nyárfa pollen allergia hazánkban rendkívül ritka. Sokan a nyárfa júniusban szállongó pihéjére hiszik azt, hogy az a nyárfa virága, és az váltja ki a szénanáthát – de ez tévedés! A szállingózó pehely már a nyárfa termése, és olyan nagy (több cm), hogy teljesen lehetetlen lenne belélegezni. Az is igaz viszont, hogy ebben az idôszakban (május, június, július) virágzanak a különbözô füvek, amelyek pollenje az egyik legjelentôsebb allergén, és igen nagy mennyiségben jut a levegôbe. A magyarországi szénanáthás emberek fele fűpollenre (és esetleg másra) is allergiás.

Július végén, augusztus elején kezdi szórni a pollenjét a parlagfű és az üröm, amelyekre kb. ugyanannyian túlérzékenyek, mint a fűpollenre. Szezonjuk átlagos években október közepéig tart.
A pollenek mellett a penészgombák levegôben szálló spórái is szénanáthás tüneteket válthatnak ki (Magyarországon szerencsére csak az allergiás egyének 4-5%-án). A természetben a penészgombák elsôsorban a korhadó faleveleken és lekaszált füvön (szénán) tenyésznek. Feltehetően a szénanátha név is innen származik.

Az allergiás náthások másik csoportja nem csak szezonálisan, hanem évszaktól függetlenül, egész évben szenved. Ilyen esetben általában a lakáson belül kell az allergén forrást keresnünk. Ezek közül kimagaslóan a leggyakoribb a házi-porban élô atka ürüléke, amit a szoba levegôjével együtt valamennyien belélegzünk. Gyakoriságban ezt követik a szôrös háziállatok, elsôsorban a macska. Lehetpenészgomba a lakásban is (pl. papírtapétán, virágcserepek falán és a földjük tetején stb.).

Gyakorlatilag fájdalmatlan (bár kissé veszélyes) bőrpróbával legtöbbször fel lehet deríteni az allergént. Mai tudásunk szerint az allergiára való hajlam velünk született tulajdonság, ezért magát az allergiát ma még nem minden esetben tudjuk megszüntetni, de tünetmentesség (legrosszabb esetben tünetszegénység) minden esetben elérhető.

Ma már vannak olyan helyileg az orrba adható gyógyszerek, amelyeket tartósan, hónapokig, szükség esetén évekig is lehet folyamatosan használni az orr nyálkahártya károsítása nélkül. E gyógyszerek az allergia lényegét, az idült nyálkahártya gyulladást mérséklik, vagy szüntetik meg. Egy másik gyógyszer csoporttal (ezeket általában szájon át kell bevenni) az allergiás folyamat során a szervezetünkben felszabaduló káros anyagok hatását lehet közömbösíteni. A két gyógyszer csoport megfelelô idôpontban történô összehangolt adagolásával gyakorlatilag tünetmentességet lehet elérni.


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyászBezár