A szex is nehezebben megy, ha horkolunk

- Írta: DÁ

A szex is nehezebben megy, ha horkolunk

Két új kutatás is összefüggésbe hozza az alvászavarokat az erekciós problémákkal és bizonyos urológiai jellegű gondokkal, így például a vizelet-visszatartási nehézségekkel.

Az egyik vizsgálat az úgynevezett obstruktív alvási apnoé és a merevedési zavarok kapcsolatára fókuszált, és New York-i kutatók nevéhez fűződik. A szóban forgó alvási rendellenesség lényege, hogy az alvás során viszonylagos rendszerességgel légzészavarok lépnek fel, aminek következtében a beteg többször is felébred éjjel – még ha ennek nincs is tudatában. A jelenség bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A vizsgálat során összesen 870, átlagosan 47 éves, némileg elhízott férfi egészségi állapotát mérték fel. A kísérlet alanyainak 63 százaléka obstruktív alvási apnoéban szenvedett, 29 százaléka dohányzott és 5,6 százaléka volt cukorbeteg. Mint a kutatók megállapították, az erekciós problémákkal szenvedő férfiak körében kétszer magasabb volt az alvási apnoéval is küzdők aránya, mint a tökéletes szexuális élettel rendelkezők csoportjában. Emellett az is kiderült: minél komolyabbak a merevedési zavarok, annál nagyobb az esélye annak, hogy valaki egyszersmind rossz alvó is legyen az apnoé miatt.

A másik kutatást a massachusettsi Watertownban végezték el, és ennek eredménye alapján bizonyos urológiai problémákat alvási nehézségek előznek meg. Ebbe a csoportba tartoznak például a vizelet-visszatartási nehézségek, egyes alsó húgyúti megbetegedések vagy az úgynevezett nokturia, amelynek legfőbb ismérve, hogy az érintettnek éjszaka gyakran fel kell kelnie, és enyhítenie kínzó vizelési ingerén. A szakemberek 1610 férfit és 2535 nőt vizsgáltak öt teljes éven keresztül. Mint megállapították, a keveset alvó férfiak és mindkét nem nyugtalanul alvó képviselői egy részénél jellemzőek voltak bizonyos alsó húgyúti szimptómák (a férfiaknál 8, a nőknél 13 százalékos arányban).

A kutatók szerint a friss eredmények nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szakemberek segítséget nyújtsanak a betegeknek életminőségük javításában. Az ugyanakkor nem teljesen új felfedezés, hogy az alvási apnoé és például a nokturia összefüggésben állnak egymással: az alvásklinikák szakemberei régóta az obstruktív alvási apnoé egyik lehetséges tüneteként tekintenek a gyakori éjszakai vizelésre, sőt, egyes felmérések alapján utóbbi az apnoé ugyanolyan gyakori velejárója, mint a horkolás. Ha állandóan vécére járunk az éjszaka közepén, az egyébként prosztata-elváltozásokra vagy diabéteszre is utalhat, vagyis ha hasonlót tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár