A szex is nehezebben megy, ha horkolunk

- Írta: DÁ

A szex is nehezebben megy, ha horkolunk

Két új kutatás is összefüggésbe hozza az alvászavarokat az erekciós problémákkal és bizonyos urológiai jellegű gondokkal, így például a vizelet-visszatartási nehézségekkel.

Az egyik vizsgálat az úgynevezett obstruktív alvási apnoé és a merevedési zavarok kapcsolatára fókuszált, és New York-i kutatók nevéhez fűződik. A szóban forgó alvási rendellenesség lényege, hogy az alvás során viszonylagos rendszerességgel légzészavarok lépnek fel, aminek következtében a beteg többször is felébred éjjel – még ha ennek nincs is tudatában. A jelenség bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A vizsgálat során összesen 870, átlagosan 47 éves, némileg elhízott férfi egészségi állapotát mérték fel. A kísérlet alanyainak 63 százaléka obstruktív alvási apnoéban szenvedett, 29 százaléka dohányzott és 5,6 százaléka volt cukorbeteg. Mint a kutatók megállapították, az erekciós problémákkal szenvedő férfiak körében kétszer magasabb volt az alvási apnoéval is küzdők aránya, mint a tökéletes szexuális élettel rendelkezők csoportjában. Emellett az is kiderült: minél komolyabbak a merevedési zavarok, annál nagyobb az esélye annak, hogy valaki egyszersmind rossz alvó is legyen az apnoé miatt.

A másik kutatást a massachusettsi Watertownban végezték el, és ennek eredménye alapján bizonyos urológiai problémákat alvási nehézségek előznek meg. Ebbe a csoportba tartoznak például a vizelet-visszatartási nehézségek, egyes alsó húgyúti megbetegedések vagy az úgynevezett nokturia, amelynek legfőbb ismérve, hogy az érintettnek éjszaka gyakran fel kell kelnie, és enyhítenie kínzó vizelési ingerén. A szakemberek 1610 férfit és 2535 nőt vizsgáltak öt teljes éven keresztül. Mint megállapították, a keveset alvó férfiak és mindkét nem nyugtalanul alvó képviselői egy részénél jellemzőek voltak bizonyos alsó húgyúti szimptómák (a férfiaknál 8, a nőknél 13 százalékos arányban).

A kutatók szerint a friss eredmények nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szakemberek segítséget nyújtsanak a betegeknek életminőségük javításában. Az ugyanakkor nem teljesen új felfedezés, hogy az alvási apnoé és például a nokturia összefüggésben állnak egymással: az alvásklinikák szakemberei régóta az obstruktív alvási apnoé egyik lehetséges tüneteként tekintenek a gyakori éjszakai vizelésre, sőt, egyes felmérések alapján utóbbi az apnoé ugyanolyan gyakori velejárója, mint a horkolás. Ha állandóan vécére járunk az éjszaka közepén, az egyébként prosztata-elváltozásokra vagy diabéteszre is utalhat, vagyis ha hasonlót tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Bezár