A természet patikája

2011.08.07. - Írta: dr. Kuklis Eszter, orvos természetgyógyász

A természet patikája

Olvasóinkat ezúttal a konyhába invitálom, nézzük végig, hogy mi mindenben tudnak segítséget nyújtani a növények az ízek világában. Az egészséges táplálkozás kitűnő kiegészítői a fűszernövények. Számtalan gyógynövényt használhatunk mindennapi ételeink, valamint az ünnepi fogások ízesítéséhez, célunk nemcsak a jó íz fokozása, hanem egyúttal az étvágy és az emésztés serkentése is.

A rozmaring gyantás aromás levelei megkönnyítik a zsírok emésztését. Meghinthetjük vele a bárány és malacpecsenyéket. Pástétomokat és töltelékeket ízesítünk rozmaringgal. A száraz leveleket morzsoljuk, a frisset vágjuk nagyon finomra, ha egészben használjuk fel, rágós leveleit vegyük ki tálalás előtt. Készítsünk fűszerolajat, vagy ecetet rozmaringággal.
A babér olyan fűszer, amely jobb szárítva, mint frissen. Petrezselyemmel és kakukkfűvel együtt különleges ízt ad a körítéseknek. Egyetlen levél a párolt rizs mellett, kellemes ízt kölcsönöz. Főtt halételek főzővizébe tegyünk egy babérlevelet is. Vadhúsok, vagy a savanyú tojásleves elképzelhetetlen babér nélkül.
A csomborról kevesen tudják, hogy azonos a borsikafűvel. Hüvelyesekhez, zöldségekhez és zsíros húsokhoz alkalmas, mert emésztésserkentő és felfúvódás gátló. Szárított virága fertőtlenítő anyagot tartalmaz.
A majoranna, a kolbászok, felvágottak és vagdalt húsok jellegzetes fűszere. Sokféle változata van, közeli rokona a szurokfű (oregano). Mindkettő pizzára, olaszos ételekbe, friss levele apróra vágva salátába, tojásos ételekhez való. Virágának forrázatát meghűléskor és fejfájás csillapítására ihatjuk.
A koratavaszi vitamin és zöldség utáni vágyunkat kielégítheti a vizitorma (zsázsa). Vékony réteg földet, vagy egyszerűen vattacsíkot tegyünk tálcára. Spricceljük be vízzel. Szórjuk rá egyenletesen az apró magokat (kertészeti boltokban kapható), tartsuk nedvesen, és néhány napon belül kikel a veteményünk. 1-2 cm-es korában ollóval levágva friss, kicsit csípős, vitamindús fűszert szórhatunk a vajas kenyérre. Majonézbe keverve is finom.
Nemcsak a szakácsművészet veszi hasznát a fűszernövényeknek, hanem nagyon szép kiskert, vagy balkonkert állítható össze belőlük. Ezeket a növényeket tavasszal érdemes ültetni, mert többségük egynyári. Az erkélyeket a kisebb-nagyobb ládákban, csuprokban álló növények szépen díszítik, és ráadásul jó illatuk is van. A kiskertekben mutatós virágágyásokat lehet belőlük kialakítani.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár