A túl sok szex is vezethet hólyaghuruthoz

- Írta: DA

A túl sok szex is vezethet hólyaghuruthoz

Habár a köznyelvben felfázásként emlegetjük a hólyaghurutra jellemző tünetcsoportot, ez nem igazán helytálló, ugyanis alapvetően fertőzés okozza a főleg nők életét megkeserítő kellemetlenségeket. A nők harmada legalább egyszer átesik hólyaghurutos megbetegedésen, aki pedig hajlamos rá, annál többször is visszalátogató, kellemetlen vendég lehet az ezzel járó fájdalom és gyakori vizelési inger.

A tünetek jellegzetesek és könnyen azonosíthatóak: a szokásosnál jóval gyakrabban látogatjuk meg a mellékhelyiséget, a vizelet csípős, sötét színű és erősebb szagú, mint egyébként, a vizelés pedig kellemetlen, feszülő-szúró érzéssel jár. Súlyosabb megbetegedések esetén az egész alhasi régió és a vesék is fájdalmasan sajognak.

A hólyaghurut tipikus női betegségnek tekinthető, aminek oka igen szimpla: a nők húgyvezetéke rövidebb a férfiakénál, így könnyebben feljutnak rajta a kórokozók. A felfázásos esetek, azaz a hólyag nyálkahártyája gyulladásainak többségéért baktériumok felelősek. Ami a kórokozók forrását illeti, a legtipikusabb fertőzési ok talán a közhasználatú illemhelyek nem megfelelő higiéniája, de a vastagbélben található baktériumok is igen könnyen elérhetik a húgycső nyílását, hiszen fizikai közelségben helyezkednek el ahhoz. Éppen ezért alapvető jelentőségű a megfelelő személyes higiénia ezeken a területeken. Külön kell szólni az okok között az aktív szexuális életről, ugyanis – akár hihetetlen, akár nem – ez is hajlamosít a hólyaghurutra. A hüvelyflóra összetételét érintő változások ugyanakkor szintén okozhatnak kellemetlen húgyúti fertőzéseket, így hólyaghurutot is: vagyis akár egy új gyógyszer szedése is megbetegedésekhez vezethet. Fokozza a fertőzésveszélyt a vizelési inger visszatartása is, hiszen a szervezet számára felesleges vizeletben rengeteg baktérium található. Ne tartogassuk, ne húzzuk el a vécére menést, ha szólít a szükség! Egyetlen értekezlet, film vagy egyéb program sem ér annyit, hogy utána napokig vagy akár hetekig szenvedjünk a következmények miatt-

Néha egyébként tényleg okozhatja a gyulladást megfázás, hideg is: ezért nem tanácsos például mezítláb vagy egy szál zokniban járkálni otthon a hideg kövön, netán kimenni reggel a kertbe cipő nélkül, és járni egy kellemes kört a harmatos füvön. Szintén fontos az évszaknak megfelelő lábbeli kiválasztása, vagyis esőben lehetőleg ne strandpapucsban induljunk el otthonról, még akkor sem, ha csak a sarki éjjel-nappaliba ugrunk le.

Mit tehetünk, ha felfáztunk? Mindenek előtt rengeteget kell inni, a folyadék ugyanis kiöblíti, átmossa a hólyagot. A cickafarkfű-tea különösen javallott húgyúti fertőzések esetén, de fokozott vízhajtó hatása miatt a csalánteát is részesíthetjük előnyben. A tőzegáfonyából készített porok, teák, kapszulák áldásos hatása szintén bizonyított. Különböző ülőfürdők is jót tehetnek, akár homeopátiás szerek belecsepegtetésével, akár egyszerű konyhasóval. Öltözködjünk rétegesen, melegen, és ne hagyjuk szabadon a derekunkat.


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológusBezár