Hólyaghurut

- Írta: dr. Lo­vász Sán­dor, uro­ló­gus

Címkék: hólyaghurut
Hólyaghurut

Talán a leggyakrabban használt kifejezés a kínzóan gyakori vizelési ingerekre, a csípő vizeletre, alhasi-hólyagtáji görcsökre: hólyaghurut. Kisgyerektől az aggastyánkorúakig mindenki gyakran, magabiztosan használja ezt a kifejezést, de vajon tudja-e pontosan, mit takar? Tisztában van-e formáival, a kezelési lehetőségekkel? Az „alsó húgyutak”, a húgyhólyag és húgycső már viszonylag enyhe fokú gyulladásos betegségei is számos, igen kifejezett panaszt okozhatnak.

Csökken a hólyag vizelettartási képessége, a kapacitása, s a betegnél már fél-egy deciliter vizelet tűrhetetlen vizelési ingereket kelt, s így az átlagos napi 1-1,5 liter vizeletet akár húsz részletben üríti, igen gyakran vizel. A vizeléskor, és utána a húgycsőben jelentkező égő-csípő érzés és hólyaggörcsök a panaszokat szinte az elviselhetetlenségig súlyosbíthatják.

A fenti „klasszikus” hólyaghurutos tünetek hátterében többnyire az alsó húgyutak heveny, baktériumok okozta fertőzései állnak. A diagnózis könnyű, a tipikus tünetek mellett genny, baktériumok, esetleg vér kimutatása a vizeletben: bakteriális cystitis.
Többnyire a kezelés is egyszerű: antibiotikum adása, s ha csak lehet, baktérium tenyésztés eredménye alapján, a kitenyésztett baktériumtól függően, „célzottan”. A fertőzés megszüntetésével a tünetek is elmúlnak.

Nehezebb az orvos (s főleg a beteg) dolga, ha ún. abacterialis cystitisről van szó, tehát olyan hólyaghurutról, ahol az ok nem bakteriális fertőzés, hanem valami más, többnyire ismeretlen eredet. Ilyenkor negatív a vizeletlelet, s ezért antibiotikum adásától sem várható eredmény. Gyakran a nehezen megfogható, s az antibiotikumra nem reagáló tünetek miatt a beteg is magára marad, s az orvos valamilyen kibúvóval nem vállalja a további kezelést.

Pedig gyakori jelenség, hogy többé-kevésbé típusos hólyaghurutos tünetek állnak fenn negatív vizeletlelet mellett is. Ennek több oka is lehet. Lehet, hogy a kórokozó baktériumok elpusztulása után bizonyos gyulladásos jelenségek (szövetközi vizenyő, a hólyag beidegzésének fokozott érzékenysége) továbbra is fennmaradnak, vagy szomszédos szervek (pl. méh, vagy petefészek, illetve prosztata, ondóhólyag) gyulladásos folyamatai a környezetükre terjedve befolyásolják a hólyag működését és beidegzését. Mivel a panaszok többségét a gyulladásos folyamatokra, valamint a fokozott érzékenységből adódó fokozott görcskészségre és a koncentrált vizelet irritáló hatására lehet visszavezetni, logikus (és a gyakorlat tapasztalatának is megfelel), hogy a tüneti kezelés alapját gyulladáscsökkentő, görcsoldó és vízhajtó hatású szerek képezik. Léteznek ma már olyan növényi kivonatok, amelyek ezt a hármas hatást együttesen biztosítják. Szedésük a kínzó panaszok drámai javulását eredményezheti.

Amennyiben azonban ezek a növényi készítmények sem hoznák meg a várt hatást, fontos tudni, hogy ilyenkor urológus szakorvoshoz kell fordulni, akinek hasonló tüneteket okozó súlyosabb betegségeket kell kizárnia (pl. intersitialis cystitis).

Hozzászólások

irénke_iri | 2012-02-01 12:58

Nagyon sokáig szenvedtem gyakori vizelési ingertől. Azt hittem, hogy hólyaghurutom van. Aztán a párom mutatott nekem egy vicces videót és rájöttem, hogy a mi probléma. :) Ez lenne: http://www.youtube.com/watch?v=ncRmjbmdRNs&feature=youtu.be Azt hiszem, most már elmegyek orvoshoz, mert a házi szerek nem fognak segíteni. :(

Doori09 | 2014-08-14 09:35

20 éves lány vagyok. Hétvégén a strandon sikerült felfáznom. Már 4. napja zokniban, papucsban és jól felöltözve járkálok itthon. Iszom a teát( medveszőlőlevél), vizet. Kicsit enyhültek a panaszok, de még mindig rossz. Az éjszaka nagyon begörcsölt a hasam. A hasam oldalt fájt de nagyon. Vettem be görcsoldót, és majd ezután enyhültek a fájdalmak. Reggelre már nem fájt. Mitől lehetett ez?

julcsi | 2016-12-22 03:16

Nagyon rosz mert most lett neke h hurut másodjára nagyon rossz a közérzetem mit tegyek ellene segítsen valaki!
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár