A vitaminszedés hatással van a babák súlyára

2012.07.23.

A vitaminszedés hatással van a babák súlyára

A multivitamin tabletták szedése a várandósság hónapjaiban jelentősen csökkentheti annak kockázatát, hogy a gyermek túlságosan kis súllyal szülessen.

Brit kutatók több mint 400 nő bevonásával egy kísérletet végeztek, mely során két csoportba osztották be a jelentkezőket. Az egyik csoportba tartozó terhesek napi szinten szedtek egy bizonyos készítményt, mely 11 féle vitamint és 5 féle ásványi anyagot tartalmazott. A másik csoport tagjai placeobót, vagyis hatóanyag nélküli tablettát kaptak. Egyik nő sem volt tisztában azzal, melyik csoportba tartozik. A kutatás vezetői úgy válogatták össze a teszt alanyait, hogy különféle etnikumokat képviselő, és különböző szociális helyzetű nők egyaránt kerüljenek a csoportokba, így az eredmény szempontjából figyelmen kívül hagyható az étkezési szokások hatása, mivel az egyetlen közös pont a vitamin szedése.


A kísérlet kezdetén a kutatók teszteket végeztek, hogy felmérjék a résztvevők szervezetének vitamin- és ásványi anyag szintjét. A terhesség korai szakaszában 72 százaléknál mutattak ki erős D-vitamin hiányt, 13 százalék bizonyult vérszegénynek, és 12 százalék esetében állt fenn B1-vitamin hiány. Utóbbi pedig elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok kiegyensúlyozott működéséhez.


A multivitamin készítményt fogyasztók szervezetében a D-vitamin és a vas szintje a harmadik trimeszterre megemelkedett, míg a placebo csoport tagjainak 55 százalékánál volt kimutatható a vérszegénység, ez az arány a vitaminpótlás mellett 36 százalék volt. A kísérlet végeredménye szerint azoknak a nőknek a csecsemői között, akik multivitaminos táplálék- kiegészítőt szedtek, 50 százalékkal alacsonyabb volt a nagyon alacsony súllyal születettek aránya, mint a vitaminpótlást nélkülözők esetében.


Mindezzel kapcsolatban kikértük dr. Illanitz Elemér, a Dr Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati részleg vezetőjének orvosszakmai véleményét is, aki szerint az egészséges magzat kialakulásához a terhesség első három hónapjában - a szervfejlődés időszakában - rendkívül fontos a szervezet megfelelő vitamin- és ásványi anyaggal, tápanyaggal történő ellátása. Mivel ezen időszak jelentős része alatt, sokszor még nem tudjuk a terhesség fennállását, nem megfelelő táplálkozás esetén ezek az elfogyasztott ételekből hiányozhatnak. Ennek elkerülése végett a tudatos családtervezés keretében, már a fogantatás előtt megkezdhetjük a terhességi vitaminok szedését, elkerülve így az esetleges hiány miatti fejlődési zavarokat. A szervfejlődés befejeztével, normális vegyes táplálkozás esetén biztosított a szervezet vitaminigénye. A várandósok nagy része a terhesség második felében vérszegény lesz, ekkor gyógyszeres vaspótlás válik szükségessé. A magzat növekedése során, a csontfejlődéshez megnövekszik a kalcium igény, melyet szintén pótolni kell. A fentieket követve jó eséllyel várható egészséges, normál súlyú újszülött érkezése.


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeutaBezár