Életünk első kilenc hónapja örökre meghatározó marad

2012.08.12. - Írta: dr. Illanitz Elemér, a Dr Rose Magánkórház szülészeti és nőgyógyászati részlegének vezetője

Életünk első kilenc hónapja örökre meghatározó marad

Mi tesz minket azzá, akik vagyunk? Miért alakul ki egyes embereknél könnyebben a szorongás, a túlsúly vagy az asztma? Miért hajlamosak egyesek a szívműködési rendellenességekre, magas vérnyomásra, cukorbetegségre? Számos jól ismert válasz létezik ezekre a kérdésekre: az egyik a génjeinket teszi felelőssé az ügyben, a másik a gyermekkori tapasztalatokat tartja meghatározónak, más vélemények szerint felnőttkori életmódunk a döntő. Kutatók most más irányból közelítették meg a problémát: a méhen belüli fejlődést vették górcső alá…

Vizsgálták a magzat által felvett tápanyagokat, a környezeti hatásokat, a felszívódott kemikáliákat – beleértve a gyógyszereket is – az anyai fertőzéseket. Mindezek a faktorok befolyásolják a magzati fejlődést, és így azt is, milyen egészségnek örvendünk majd felnőttként. A kutatás azt kívánta bebizonyítani, hogy életünk első 9 hónapja sokkal meghatározóbb későbbi egészségügyi paramétereink szempontjából, mint bármilyen más hatás, amely ezután érhet bennünket. Ennek oka az, hogy szerveink az anyaméhben töltött hetek során fejlődnek ki, s ezt a fejlődést a terhesség során fellépő hatások nagyban befolyásolják.


Az elmúlt 10 év célirányos vizsgálatai robbanásszerűen fejlesztették ismereteinket a magzati korban keletkező hatások és a rák, keringési problémák, allergia, asztma, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás és mentális problémák közötti összefüggésekkel kapcsolatosan. Mindezeken túl a kutatók arra utaló tényeket is feltártak, hogy a méhen belüli időszak nem csak a fizikai egészségünkre van befolyással, de az intelligenciánkra, temperamentumunkra vagy akár a józan látásmódunkra is. Mindez első hallásra talán az eddigieknél is nagyobb felelősséget ró a várandós nőkre, akik most sincsenek híján a jó tanácsoknak – hogyan étkezzenek, öltözködjenek, pihenjenek, gondolkodjanak, mozogjanak a kilenc hónap alatt.


A cél nem a leendő anyák bűntudatának fokozása, valahányszor csak idegeskednek, nassolnak, vagy épp kihagyják a terhes tornát. A kutatási eredmények igazából az orvosok figyelmét hívják fel arra, milyen fontos az élet - anyaméhben töltött - első 40 hete a betegségmegelőzés szempontjából, és milyen lehetőségeket nyújt ez az időszak egy egészségesebb generáció felnevelésére. „A terhesség alatti megbetegedések (elsősorban fertőzések), hiányállapotok, mentális labilitás valóban hatással lehetnek a magzat fejlődésére, növekedésére, valamint a terhesség kimenetelére. Előfordulhat, hogy ezekre a hatásokra csak utólag, az újszülött illetve a csecsemő nem megfelelő fejlődése okán következtetünk. Éppen ezért fontos lenne, hogy a várandósság időszaka alatt fokozottan figyeljünk egészségünk megőrzésére, a testi- lelki harmónia kialakítására, ugyanakkor nem szabad belekerülni abba a hibába sem, hogy a terhességre hivatkozva, egy kizárólag ’steril’ életmódot követünk”


Végezetül, íme néhány hasznos tipp a gyermeket tervező hölgyeknek és a várandós kismamáknak, hogy a babával minden rendben legyen „odabent” és majdan „idekint”:

  1. Étkezések során részesítsük előnyben a vitaminban gazdag és fehérjedús tápanyagokat, s lehetőség szerint kerüljük a zsíros- fűszeres illetve a szénhidrátban gazdag ételeket!
  2. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása során figyeljünk azok alapos megmosására is!
  3. Az „Egyél csak, kettő helyett eszel!” tanácsot nem megfogadva, kövessük inkább a „többször kevesebbet” elvet, segítve ezzel az anyagcsere optimális működését!
  4. A napi folyadék bevitel legyen minimum 2- 2.5liter, az is elsősorban szénsavmentes ásványvíz formájában!
  5. Tartózkodjunk minél többet friss levegőn, és hacsak orvosi ellenjavallat nincs, akkor rendszeresen végezzünk könnyed testmozgást is (pl. kismamatorna, jóga, úszás, séta), ügyelve arra, hogy a gyakorlatok végzésekor ne erőltessük meg magunkat!
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár