A Víz Világnapja – Március 22.

Címkék: világnap víz
A Víz Világnapja – Március 22.

A Víz Világnapján együtt ünnepel minden nemzet. Az öröm mellett azonban a szolidaritás is az ünnep része, ezért ne feledkezzünk meg azokról az embertársainkról, akik nem juthatnak minden nap tiszta ivóvízhez. A huszadik századi magyar irodalom neves írója, Németh László szerint „a jóságot azért nem veszik észre az emberek, mert átlátszó, mint a víz és a levegő. Csak ha fogy, az vevődik észre.”

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Az ENSZ március 22-ét 1994-ben nyilvánította a Víz Világnapjává, felhívva ezzel a kormányok, szervezetek és nem utolsó sorban a magánszemélyek figyelmét a víz nélkülözhetetlenségére az egész bolygó életében és az egyének mindennapjaiban egyaránt.

A Föld felületének 71%-át víz borítja. E víztakarónak csupán 2,5%-a édesvíz, a többi sós tenger illetve óceánvíz, amely emberi fogyasztásra alkalmatlan. Az édesvízkészlet 98%-át – a gleccsereket és az állandó hótakaró formájában található részt nem számítva – a földfelszín alatt lévő víz adja, ezért különösen nagy jelentőségő a felszín alatti vizek védelme: hazánk ivóvízellátásának is több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik.

A víz folyókkal szabdalt, tavakkal tarkított országunk történelmét is meghatározza. A Dunán átívelő Lánchíd, a gőzhajózás és a folyók szabályozása mind szorosan kötődnek a reformkori Magyarország kimagasló történelmi egyéniségeihez, köztük Vásárhelyi Pál alakjához, vagy gróf Széchenyi István életművéhez.

A tiszta víz megújító erejére ma is szüksége van Magyarországnak, Európának, a világnak. Nem véletlen, hogy számos döntő fontosságú kérdés a Duna Stratégia köré fonódik kontinensünkön.
Miként néhány csepp tiszta víz életmentő is lehet, ugyanolyan nagy jelentőségű, miként viszonyulunk mi, egyes emberek a vízhez, mint éltető elemhez ¬– és az ivóvíz jelentősége annak apadásával napról napra nagyobb lesz.

A hazai Víz Világnapi programsorozat minél szélesebb rétegekhez szeretné eljuttatni a megkerülhetetlen üzenetet, miszerint a víz maga az élet, és épp ezért célja aktívabb, felelősebb cselekvésre ösztönözni a polgárokat.

Programok a Víz Világnapján

  • A Széchenyi, Gellért, Lukács és Dagály ingyenes fürdőtúrát szervez az érdeklődőknek. A Széchenyi Gyógyfürdőben kerekasztal-beszélgetés, szakmai előadások, tanácsadás, bemutatók várják a látogatókat. A Gellért Gyógyfürdőben 9 órától kezdődően óránként ingyenes látogatást szerveznek a fürdőben, magyar és angol nyelven, ingyenes fürdőorvosi tanácsadással.
  • A budapesti állatkert is készül a rendezvényre: március 19-20-án családi programokkal várják a látogatókat, a 14 éven aluli gyermekek pedig a világnap alkalmából ingyenesen látogathatják meg a kertet.
  • A Velencei-tónál ingyenes sétahajózással ünneplik a világnapot.
  • A Balaton-térségben is különböző programokat szerveznek, pl. Aszófőn Patak-túra várja az érdeklődőket március 19-én, szombaton.
  • További programokról olvashat itt: www.vizmuvek.hu/vizvilagnapja

 


Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár