Az élet vize

- Írta: SzN

Az élet vize

Számos független kísérleti rendszerben nyert igazolást, hogy a csökkentett deutérium-tartalmú víz – amelynek semmilyen toxikus hatása nincs – képes lassítani, leállítani vagy akár visszafordítani a tumorok növekedését a rákos elváltozás fokától függően.

Minél korábbi stádiumban kerül felismerésre a tumoros elváltozás, a csökkentett deutérium-tartalmú víz annál nagyobb hatékonysággal képes azt gyógyítani, illetve a betegség tüneteit enyhíteni és nem utolsó sorban annak lefolyását lassítani, jelentősen megnövelve az orvosilag prognosztizált túlélési időt.

Komoly szakorvosi tapasztalatokon, a klinikai gyakorlat során szerzett tapasztalatokon alapuló vélemények szerint a diagnózistól számított rövid időn belül megkezdett csökkentett deutérium-tartalmú víz fogyasztása haszonnal járhat a távoli áttét megjelenéséig eltelt idő meghosszabbításában, ami akár évtizedeket is jelenthet, áttétes esetekben meghosszabbíthatja a betegség túlélési idejét; illetve többek közt különös mértékben javíthatja a túlélést a csontrendszeri áttétek illetve agyi áttétek esetében is.

Kezdeti kísérletek és DDW

Szent-Györgyi Albert a '70-es évek elején úgy gondolta, hogy a rák igazi okát szubmolekuláris szinten lehet megtalálni. Véleménye az volt, hogy a rák kialakulását az elektronok áramlásában keletkező „hibára” lehet visszavezetni. Az újabb kutatási eredmények szerint a negatív töltésű elektron „párja”, a pozitív töltésű hidrogén és annak nehéz változata, a deutérium töltheti be ezt a központi szabályozási szerepet. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. a deutériummegvonás kutatása során egy, a sejtekben jelen lévő, eddig ismeretlen szubmolekuláris szabályozási rendszert (SMRS) fedezett fel.

Ennek jelentőségét a daganatgyógyászat vonatkozásában az adja, hogy a kísérletek megmutatták: a deutériummegvonással befolyásolni lehet a daganatos sejtek anyagcseréjét, szabályozási rendszerét, ami a daganatos sejtek pusztulását eredményezi.

A vizsgálatok kezdetén in vitro (laboratóriumi) kísérletek igazolták a DDW-gátló hatását a daganatos sejtek szaporodására. Ezt a daganatellenes hatást később több független laboratórium is megerősítette, köztük a kaliforniai székhelyű Oncotech Inc.

Ezt követően Somlyai Gábor és munkatársai több éven keresztül vizsgálták a deutériummegvonás hatását spontán tumoros kutyákon és macskákon. A kísérletek igazolták a deutériummegvonás daganatellenes hatékonyságát. Az eljárással a daganatos kisállatok mintegy 70-80%-át lehet sikeresen kezelni, a betegség az esetek jelentős részében előrehaladott stádiumból is visszafordíthatónak bizonyult. A humán klinikai vizsgálatok eredményei alátámasztották a preklinikai vizsgálatok során kapott eredményeket.

DDW-vizsgálatok emlőrákban, tüdőrákban és prosztatatumorban

Emlőtumoros betegek vizsgálatban a DDW (csökkentett deutérium-tartlamú víz) hatására a IV. stádiumú emlőrákban (amely tulajdonképpen az emlőráknak a legagresszívebb, a legkésőbbi stádiumban felismert fokozata, amelyben már távoli áttétek is megjelentek) a betegek általánosan prognosztizált kétéves túlélési ideje elérte a 80%-ot a várható 20%-kal szemben, az úgynevezett „medián túlélés” pedig 47,7 hónapnak adódott a várható 20-22 hónap helyett (vagyis a várható túlélés ideje megduplázódott!).

Tüdődaganatban szenvedő betegeknél – 129 tüdődaganatos beteg adatai alapján – a DDW kiegészítő alkalmazásával a medián túlélés 8 hónapról 22,5 (!) hónapra nőtt: vagyis megháromszorozódott.

Prosztatatumorban is jelentősnek bizonyult a DDW daganatellenes hatása. A klinikai vizsgálat kezelt csoportjában a vizsgálat 4 hónapja során összesen 160,3 cm3 nettó prosztatatérfogat-csökkenés következett be, míg a kontrollcsoportban ez az érték mindössze 54 cm3 volt. A kezelt csoportban szignifikánsan nagyobb arányban szűntek meg a vizelési problémák a kontrollcsoport betegeihez képest. Az utánkövetéses vizsgálatban 1 évvel a klinikai vizsgálat kezdete után szignifikánsan alacsonyabb volt a halálozási arány a kezelt csoportban, mint a kontrollcsoportban. A retrospektív vizsgálat eredményei szerint a távoli áttétes prosztatatumoros betegek medián túlélési ideje 5,4 évnek adódott, míg az irodalmi adatok szerint ennek a betegcsoportnak a várható túlélési ideje körülbelül 1,5 év. A vizsgálatok eredményei szerint tehát a DDW csökkentheti a prosztatatumor halálozási arányát, és meghosszabbíthatja a prosztatatumoros betegek várható élettartamát.

Prevenció Preventával®

Az elmúlt évek molekuláris biológiai vizsgálatai és állatkísérletes eredményei meggyőző adatokat szolgáltattak a deutériummegvonásnak a daganatok kialakulását megelőző hatására vonatkozóan. A kutatási eredmények meggyőzően arra engednek következtetni, hogy a DDW képes előidézni a kimutathatósági szint alatt lévő potenciális tumorkezdemények pusztulását (amely tumorkezdemények jelzésére bár a klinikai diagnosztika ma még csak elvétve, de az erre kiképzett kutyák bizonyítottan és akár 100%-os pontossággal képesek) (a szerk.). Ezáltal a DDW egy olyan pótolhatatlan eszköze lehet a megelőzésnek, amely biztosíthatja, hogy ne csak a daganat kialakulásának az utolsó fázisába, hanem már jóval korábban beavatkozzunk, és ne csak kezeljük, hanem hogy leállítsuk a folyamatot.

Mai ismereteink szerint a DDW-t megelőzés céljából elégséges kúraszerűen, évente 2-3 hónapig fogyasztani. A termék nem olcsó, amelynek oka főképp a víz előállításának költségessége – igen kicsi árréssel dolgozunk, mondta még 2005-ben el az (index) internetes portálnak Dr. Somlyai Gábor, a feltaláló. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet ezidáig visszautasította a készítmény gyógyszerként való törzskönyvezését, mivel szerintük a klinikai vizsgálatok nem bizonyították annak kedvező hatását.


Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár