A hideg víz veszélyes lehet

A hideg víz veszélyes lehet

Mivel egyre melegebb az időjárás, már most egyre többen menekülnek a vízpartok mellé. Viszont aközben, hogy mindannyian feltöltődünk a napsugarakkal és hűsölünk a vízben, még mindig érdemes okosan és tudatosan viselkednünk a víz körül. A hideg víz által okozott sokk egyike azoknak a kevésbé ismert veszélyeknek, amelyről mindenkinek többet kéne tudnia.

Mi is pontosan a hideg víz által okozott sokk?


A tankönyvi definíció szerint hirtelen bőrhőmérséklet csökkenés hideg vízbe merülésnél. Nem is hangzik rosszul? Csak beleugrom a vízbe, nem? Nos, hogyha egész álló nap csak a Napon sütkérezik és a teste nem szokta meg a hideg vizet, akkor a villámcsapáson kívül a hidegvíz-sokk a legrosszabb, amit a teste megtapasztalhat.


A hideg vízbe merülés veszélyei


Amikor a hideg víz érintkezik a bőrével, a sokkos reakció miatt azonnal elvesztheti a légzésszabályozást, valamint pánikot és szédülést okozhat. Ez pedig jelentősen megnöveli a hirtelen fulladás kockázatát még akkor is, hogyha valaki tud úszni. Akik viszont ezt túlélik, mégsem tudnak kikeveredni a vízből, a testlehűlés hipotermiához és izomgörcshöz vezethet, ami nehézzé vagy szinte lehetetlenné teszi az úszást. A gyerekek ráadásul hamarabb lehűlnek, mert kisebbek és kevesebb zsír van rajtuk.


Mit tegyen, amikor hideg vízbe esik/ugrik?


Kerülje az úszást és a kapálózást, maradjon nyugodt. Próbáljon meg lebegni és minél több testrészét kint tartani a vízből, mivel a vízben jobban átfagyhatnak, mint a levegőben. A szülőknek pedig különösen figyelniük kell arra, hogy folyamatosan tartsák szemmel gyermekeiket.


Hogyan kerülheti el a hidegvíz-sokkot?


Mindig óvatosan mossa át a testét hideg vízzel, mielőtt beleugrana. Már 10-15 másodperc is elég, hogy a teste megszokja az alacsonyabb hőmérsékletet. Ezután merülhet és szükséges mindenképp egy kicsit úsznia is, hogy a teste teljes mértékben alkalmazkodjon a hőmérséklethez.


Forrás: www.coastmonkey.ie
Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár