Afázia

2011.04.08.

Afázia

Az afázia agysérülés következtében alakul ki. Ezen sérülések eredete legtöbbször valamilyen érrendszeri rendellenesség.

Mi az afázia?

Minden ember használja a nyelvet. A beszéd a helyes szavak megtalálása, a megértés, az olvasás, az írás és a gesztikuláció mind részeit alkotják a nyelvhasználatunkat. Ha azonban agysérülés következtében nyelvhasználatunk egy vagy több része többé nem működik megfelelően, azt hívják afáziának. Az afázia tehát annyit jelent, hogy az adott személy többé nem képes használni a nyelvet. Az afázia mellett bénulás következhet be és /vagy problémák léphetnek fel a következő területeken:

  • tudatos cselekvés,
  • környezet megfigyelése,
  • koncentráció, kezdeményezés, memória.

A sérült emberek többé nem képesek egy időben két dologra figyelni, két dolgot csinálni.

Sok ember átéli azt egy külföldi nyaralás alkalmával, hogy nem képes világosan kifejezni magát. Ezt még olyan országokban is tapasztalhatjuk, melyek nyelvét kevésbé ismerjük a kommunikáció egyre korlátozottabbá válik, és néha még az sem sikerül, hogy az általuk kívánt ételt rendeljük meg.
Az afáziás emberek számára az ilyen problémák mindennaposak. Az afázia tehát nyelvi rendellenesség. Nincs két egyforma afáziás: ez a rendellenesség mindenki számára más. Az afázia súlyossága és mértéke többek között függ az agykárosodás helyétől és mértékétől, a korábbi nyelvi kompetenciától, illetve az adott egyén személyiségétől is. Néhány afáziás jól megérti a nyelvet, de problémát okoz számára a megfelelő szavak megtalálása, vagy mondatok összeállítása. Mások ezzel szemben rengeteget beszélnek ám amit mondana, az nehezen vagy egyáltalán nem érthető kommunikációs partnerük számára: ezeknek az embereknek gyakran iszonyú nehézséget okoz a nyelv megértése. A legtöbb afáziában szenvedő ember nyelvi kompetenciája valahol e két véglet között mozog. Fontos megjegyezni, hogy egy átlagos afáziás ugyanúgy rendelkezik teljes intellektuális képességével.
Majdnem minden esetben bekövetkezik a nyelv bizonyos mértékű spontán javulása az afázia kialakulása után. Ez a javulás azonban nagyon ritkán, majdhogynem sohasem teljes. Ennek ellenére sok gyakorlással, erőfeszítéssel és kitartással fejlődés érhető el.

Az afázia kialakulása

Az afázia agysérülés következtében alakul ki. Ezen sérülések eredete legtöbbször valamilyen érrendszeri rendellenesség. Az ilyen rendellenességet szélhűdésnek, agyvérzésnek, illetve apoplexiának (gutaütésnek) is nevezik. Az orvosi terminológiában a CVA (Cerebrovascular accident) rövidítés használatos, mely az agyi erek megbetegedésére utal.

Az afázia kialakulását okozhatja továbbá egy trauma (olyan agyi sérülés, melyet például egy autóbalesetben szenvedhetnek el), vagy agytumor is. Agyunk működéséhez oxigénre és glükózra van szükség. Ha egy CVA következtében vagy egy másik említett okból kifolyólag az agyi vérkeringés felborul, agysejtek pusztulnak el azokon a területeken. Az agynak különböző területei vannak, melyek különböző funkciókat töltenek be. A legtöbb embernél a nyelvhasználatot érintő területek a bal agyféltekéhez tartoznak. Afázia esetében ezek a területek sérülnek.

Az afázia kezelése

Minden afáziás részesül kórházi kezelésben, mely legtöbbször az agykárosodás elszenvedése után történik. A kórházból való elbocsátást követően további kezelésre szorulnak, ám nem mindig világos, kihez fordulhatnak segítségért. Fontos, hogy a beteg konzultáljon kezelőorvosával a számára alkalmas lehetőségekről.
Az afázia kezelése majdnem minden esetben beszédterapeuta segítségével történik. Elvileg minden afáziás jogosult beszédterápiára. A kezelés időtartama alatt többek között összefügg az afáziából való gyógyulás mértékével, valamint az adott ország lehetőségeivel és szabályozásaival.

Irányelvek a kommunikációhoz

Az afázia következtében a beteg megértésének és önkifejezésének módja megváltozik. A fenntaró kommunikációs lehetőségek maximális kihasználásával azonban az emberek így is tudnak kommunikálni az afáziásokkal. Egy súlyos afáziában szenvedő gyakran csak a legfontosabb szavakat érti meg egy mondatból; csak a „kulcsszavakat” fogja fel. A dolgok mindössze kulcsszavakon keresztül történő megértése azonban félreértésekhez vezethet, hiszen a kulcsszavak kombinációja és általános jelentése miatt a közléstartalom különféleképp értelmezhető. Gyakran egy egészséges és egy afáziás azt hiheti, jól megértette egymást, ám egy későbbi reakció olykor megcáfolja ezt.

Ha egy afáziásnak akar mondani valamit

  • Először is hagyjon kellő időt a társalgásra! Üljön le kényelmesen és teremtsen szemkontaktust!
  • Ha tart a társalgástól, akkor először mondjon magáról valami egyszerű információt, aztán kérdezzen olyan dolgokat, melyekre maga már ismeri a választ!
  • Beszéljen lassan, használjon rövid mondatokat és hangsúlyozza a mondatok leglényegesebb szavait!
  • Írja le a legfontosabb szavakat! Ismételje meg a közlendőjét és adja oda afáziás társának, amit leírt! Az írott információt a beteg emlékeztetőül, vagy kommunikációs eszközként is fel tudja használni.
  • Segítse afáziás társát az önkifejezésben mutogatással, gesztikulálással, rajzolással, vagy írással; illetve kérdezze meg, ő meg tud-e mutatni, le tud-e rajzolni vagy írni bármit abból, amit ki akar fejezni! Keresgéljen vele együtt a zsebszótárban vagy a társalgási könyvben!

Ha egy afáziás akar mondani valamit Önnek

Először is tisztázni kell, kik az érintettek, mi történik vagy történt, illetve lehetőleg azt is, hogy az esemény hol és mikor történik vagy történt. Nagyon fontos, hogy Ön megfelelő kérdéseket tegyen fel, legyen találékony és a lehető legmódszeresebben haladjon előre a társalgásban! Mindig törekedjen rá, hogy többválasztásos kérdéseket tegyen fel, melyekre felsorolja a választási lehetőségeket!

Kommunikációs segítségek

Gondoskodjunk róla, hogy legyen kéznél papír és ceruza!
Így leírhatjuk egymás alá a beszélgetés legfontosabb szavait, ami megkönnyíti a társalgás tartalmának követését és felidézését.

A türelem mindent legyőz

Egy afáziással való társalgás rengeteg időt és türelmet igényel. A felsorolt tanácsok ellenére előfordulhat, hogy mégsem igazán működik a kölcsönös megértés. Ilyenkor hagyjuk a témát egy időre, majd próbálkozzunk vele később; valószínűleg úgy több sikerrel járunk.
 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológusBezár