A beszédre is kihat a Parkinson-kór

2011.04.25. - Írta: DÁ

A beszédre is kihat a Parkinson-kór

A köztudat általában a motorikus készségek romlását kapcsolja a Parkinson-kórhoz, pedig a betegségben szenvedők emellett gyakran szenvednek depressziótól, különböző félelmektől és vizelet-visszatartási problémáktól is. A kór a beszédkészséget is jelentős mértékben károsítja.

Ahogy öregszenek a nyugati társadalmak, tagjaik között úgy lesz egyre több a Parkinson-kóros. A pontos hátterét tekintve mai napig rejtélyes és gyógyíthatatlan betegség tüneteit jól ismerjük: az ebben szenvedők keze remeg, végtagjaik merevek, járásuk görnyedt. A kór olyan világszerte híres személyiségek mindennapjait is nehezítette vagy nehezíti, mint a néhai II. János Pál pápa, Beatrix holland királynő férje, Klaus herceg, illetve a Vissza a jövőbe filmek sztárja, Michael J. Fox.

A Parkinson-kórt a dopamin nevű úgynevezett neurotranszmitter, azaz az idegsejtek között hírvivő szerepet játszó anyag csökkent szintje okozza az agyalapi dúcokban. A dopamin-hiány azonban nemcsak a fenti, kívülről is jól látható tüneteket idézi elő, hanem a beteg agyi végrehajtó funkcióinak károsodását is okozza. Ezáltal a kór súlyosan rontja a benne szenvedők több képességét: így például nehezebben kontrollálják viselkedésüket bizonyos nem megszokott szituációkban, kevésbé látják be cselekvéseik következményeit, és problémamegoldó képességük is romlik.

A groningeni egyetemen végzett kutatások szerint a fenti funkciók gyengülése a nyelvi készségeket is károsítja. Előfordulhat, hogy a beteg nem ért meg egy bonyolult szerkezetű mondatot, mert mire a végére ér, már elfelejtette, hogyan kezdődött. Emellett a Parkinson-kórban szenvedők számos esetben beszéd közben is nehezebben váltanak át egyik témáról a másikra, még akkor is, ha annak egyébként világos oka van. A betegség előrehaladtával párhuzamosan egyre nehezebb számukra nyelvtanilag megfelelő, hibátlan mondatokat alkotni.

E beszédzavarokat gyakran összehasonlítják az afáziás betegeknél tapasztaltakkal, de ahogy a friss kutatás kiderítette, sok esetben tévesen. Afázia alatt általánosságban az agyi sérülés következtében kialakult beszédzavart értjük: ilyen jöhet létre egy infarktus vagy stroke okán, amikor a beteg a továbbiakban például nem képes hibátlanul összekapcsolni az egyes szavakat, nem tudja egymástól megkülönböztetni az igeidőket. A Parkinson-kórban szenvedőknél ez a konkrét nyelvi készség nem sérül, a károsodott funkciók következtében viszont náluk is előfordulhat, hogy nem képesek biztonsággal és helyesen használni például az igeidőket – éppen azért, mert nem minden esetben tudnak egységes egészként tekinteni az adott mondatra.

A holland tanulmány hangsúlyozza: a Parkinson-kóros betegek nyelvi problémái komoly figyelmet igényelnek. A kutatást vezető Katrien Colman kiemeli: ha nehézzé válik velük a kommunikáció, semmiképpen sem jelenti, hogy az illető intelligenciájával támadtak gondok. Éppen ezért igen sokat segíthetünk a betegeknek azzal, ha egyszerű mondatokat intézünk hozzájuk, de semmiképp se kezeljük őket gyerekekként. Rengeteg szenvedésnek vehetjük elejét, ha megtanuljuk megérteni a néha hibás beszédet, és mindkét fél számára kényelmes módon igyekszünk kommunikálni.
 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebészBezár