Dolgozzon a kefe!
Belegondolt már abba, hogy a legmodernebb LCD tévéje és okostelefonja van, de a fogkeféjével korántsem követte ennyire alaposan a technikai fejlődést? Ez önmagában nem gond, sok ember azonban egyszerűen nem tud megfelelően fogat mosni, mert annak idején, gyermekkorában nem tanították meg rá: vagy nem mossa elég erősen, vagy épp ellenkezőleg, túl durván dörgöli – ezek közül mindkettő káros. Az elektromos fogkefe nem új találmány, de mégsem számít olyan elterjedtnek, mint amilyen lehetne, pedig leveszi a vállunkról ezt a problémát, nekünk mindössze annyi a dolgunk, hogy biztosítsuk a hozzáférést minden egyes fogunkhoz, még csak rányomnunk sem kell.
Használjunk fogselymet!
Akár tetszik, akár nem, szánk bizonyos részeit nehéz vagy egyenesen lehetetlen elérni fogkefével, főleg, ha sosem volt fogszabályzónk, és abba a fent említett csoportba tartozunk, amely nem megfelelő technikával mossa a fogát. Ilyenkor a fogselyem kiváló szolgálatot tehet. Óvatosan hurkoljuk rá C alakban minden egyes fogra, és óvatosan mozgassuk meg. Garantáltan meglepődünk, mi jön majd ki vele azokról a helyekről is, amiket az imént – úgy hisszük – alaposan átmostunk…
Nassolás után is mossunk fogat!
A rágás ösztönzi a nyálképződést, vagyis egy étkezés közben a száj elég nyálat termel ahhoz, hogy lemossa a fogakról a cukrot és a rajta lakomázó baktériumokat. Ha viszont csak rágcsálunk, a cukor megmarad a fogunkon, és mindössze húsz percre van szüksége ahhoz, hogy fogszuvasodást elősegítő savakat termeljen. Akár macerásnak tűnik, akár nem, mossunk fogat ilyenkor is!
Rágózzunk!
A rágózás nyomán termelődött nyál eltávolítja a fogak felszínéről az ételmaradékokat és a baktériumokat, és visszaállítja a száj pH-értékét étkezés után – de természetesen csak a cukormentes. Különösen jó, ha xylitol-tartalmú rágót keresünk, ami számos termékben található meg cukorhelyettesítőként, ez az anyag ugyanis még az átlagosnál is károsabb a baktériumokra nézve.
Igyunk vizet!
Ha nem tudunk fogat mosni, vagy nincs rágónk, és úgy egyébként is: igyunk minél több vizet. Egyrészt mert naponta 3-4 liter víz szükséges a szervezetnek a legoptimálisabb működéshez, másrészt mert a víz is kimossa a szánkból a baktériumokat és az ételmaradékokat. A víz pH-értéke 7, vagyis semlegesíti a szájban evés után uralkodó savas állapotokat.