Felnőttkorban sincs késő a fogszabályzáshoz

2011.12.06. - Írta: DA

Felnőttkorban sincs késő a fogszabályzáshoz

A köztudat még ma is elsősorban a gyermek- és serdülőkorhoz kapcsolja a különböző fogszabályozó készülékeket, pedig ezek alkalmazása területén nem létezik korhatár: bármikor rászánhatjuk magunkat arra, hogy hasonló kezeléssel javítsunk megjelenésünkön.

Az emberi csontozat folyamatos és dinamikus változásban van: csontjaink fel-, le- és átépülnek, és e folyamatokat a modern orvostudomány fejlettségének köszönhetően természetesen ma már befolyásolni is lehetséges. Ez a fogszabályozásra is áll. Léteznek ugyan eltérések, amelyek a fiatal, serdülő szervezetben – és szájban – egyszerűbben korrigálhatók, mint később, ám perdöntő különbségek többnyire nem léteznek. Más esetben viszont pusztán más megoldásokat igényelnek bizonyos foghibák.

A fogszabályozás hatékonysága sok tényező együttes függvénye: talán meglepő, de a kezelés sikere elsősorban nem a készüléken, hanem az orvos felkészültségén múlik. Az is igaz ugyanakkor, hogy a készülékek terén is számtalan újítás történt az elmúlt években-évtizedekben, így a legismertebb, a fog külső részére felszerelt fémszerkezetes, „tappancsos” fogszabályzók ma már távolról sem tekinthetők általánosnak. A legdivatosabb, legmodernebb fogszabályzók például láthatatlanok, és nemcsak azért, mert színtelen anyagból készültek, hanem mert a fogak belső oldalán helyezkednek el. A szintén nem észrevehető, kupakszerű megoldások is hasonlóan elterjedtek és népszerűek, miközben a gyermekkorunkból ismert éjszakai, „betevős” készülékek ma már kevésbé jellemzőek (felnőttek esetében gyakorlatilag nem is léteznek). A fogszabályozás kérdésében ugyanakkor az a legfontosabb, hogy a kezelés – leggyakoribb elsődleges céljával ellentétben – ne csak kozmetikai szinten jelentsen megoldást a problémákra, hanem beállítsa a fogak helyes funkcióját is. E téren elsősorban az alsó és a felső fogsorok kapcsolata, illeszkedése, illetve külön-külön és egymáshoz viszonyított funkciója bír nagy jelentőséggel: amennyiben ez megfelelő, a beállított egyensúly jó eséllyel később is fenntartja majd magát, és nem zavarnak bele a fogak helyzetébe bizonyos utólagos „események” sem.

A kezelés jellegétől, a száj állapotától és a beteg genetikai adottságaitól egyaránt függ, mennyi idő szükséges a kívánt eredmény eléréséhez: részleges kozmetikai beavatkozás esetén különösen szerencsés esetben már akár néhány hét is elegendőnek bizonyulhat, de jellemzőbb a hosszabb, 6-12 hónapos beavatkozás, természetesen az adott eset sajátosságaira tekintettel. A teljes szájat érintő, különböző rekonstrukciós beavatkozásokkal, esetleg foghúzásokkal egybekötött kezelés időtartama viszont 2-3 éves is lehet. Mindez persze nem olcsó mulatság, ám hosszabb távon „megtérül a befektetés”, hiszen a szabályos fogsor bizonyítottan nehezebben károsodik már csak azon egyszerű oknál fogva is, hogy könnyebben tisztítható.

Hozzászólások

Lengyel Péter | 2016-01-25 16:57

Egyetértek a cikkel. Én 32 évesen vágtam bele és nem bántam meg. Annyi a titka, hogy jó fogorvost kell választani. Én a Dent-Inn fogászathoz mentem, nagyon elégedett vagyok a munkájukkal! :)
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár