Allergiás bőrgyulladás

- Írta: Veress Pálma

Allergiás bőrgyulladás

Az allergiás betegségek mögött húzódó genetikai háttér mára egyértelműen bizonyított: ha mindkét szülő beteg, gyermeküknél sokkal magasabb valamilyen allergiás megbetegedés kialakulásának rizikója, mintha csak az egyik szülő lenne allergiás, vagy egyik sem. Az atópiás dermatitisznek nevezett bőrgyulladás mögött is részint örökletes háttér húzódik...

Az atópiás emberek általánosságban fokozottan érzékenyek az allergénekre, például a virágporra, egyes ételekre; hajlamosak az asztmára és nem utolsó sorban a fokozott bőrérzékenységre, azaz az atópiás dermatitiszre.

Mint a betegség neve is mutatja, dermatitiszről, azaz bőrgyulladásról van szó, az atópia kifejezés pedig a veleszületett allergiás túlérzékenységet jelöli. A gyerekek közel tíz százalékát érinti a probléma, de szerencsére felnőttkorukra nagyrészt kinövik a betegséget.

Az atópiás dermatitisz többnyire kisgyermekkorban, már az első életévben kialakul, de a gyermekek fele szerencsére már kétéves korára ki is növi a betegséget, vagy ha nem is, panaszaik jelentős mértékben csökkennek. Az atópiás dermatitisz tehát „gyerekbetegség”: felnőtteknél nagyon ritkán fordul elő.

Kialakulásában szerepet játszanak az öröklött tényezőkön felül a környezeti ártalmak, különféle természetes és vegyi allergizáló anyagok, a bőr működési zavara, amely csökkent faggyútermeléssel és fokozott vízvesztésssel jár, ezen felül lelki tényezők, mint például a stressz illetve az azzal való megküzdési stratégiák elégtelen volta, illetve az immunrendszer kóros működése is mind kiválthatják a betegséget. A gyulladás mértékétől függően különböztethetünk meg enyhe, középsúlyos illetve súlyos atópiás dermatitiszt.

Hasznos tanácsok szülőknek

Az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekek tünetei nagymértékben csökkenthetők az orvosi előírások betartásával, az előírt kezelés adekvát alkalmazásával, és nem utolsó sorban megfelelő szülői gondoskodással.

  • Csak tiszta pamutból készült ruhákat adjon gyermekére!
  • A gyerekszobában a páratartalom 60-70% körül legyen!
  • Gyógyszertárakban kapható, speciális tisztálkodó- és bőrápolószereket használjon a hagyományos szappanfélék és krémek helyett!
  • Ne tegye ki gyermeke bőrét órákon át erős napsugárzásnak!

Fontos a gondos takarítás!

  • Rendszeresen gondoskodjon a lakás poratkamentesítéséről!
  • Vizes porszívót használjon a takarításnál, ne porzsákosat!
  • A gyermek takarítás idején ne tartózkodjon a lakásban!
  • A kárpitokat, szőnyegeket, függönyöket is rendszeresen ki kell mosni! Minél kevesebb a kárpit, a szőnyeg, a függöny, annál jobb. Sokat segíthetnek a speciális takarítógépek is.
  • Fontos a rendszeres portörlés nedves ronggyal vagy törlővel.
  • A gyermekjátékokat is tisztítsa, a plüssöket mossa ki rendszeresen, sőt, a legjobb, ha azokat fagyasztószekrénybe teszi egy éjszakára!
Hozzászólások

Viti | 2012-11-27 10:09

Felnőttek esetén mi a teendő? Én anyuka vagyok és egész nap takaítok, mosok, mosogatok, főzök, popsit törlök, stb. de a bőröm már nem bírja ezt a sok különféle vegyszert, már fogni se tudok, tiszta seb a 2 tenyerem és az ujjaim.A bőrgyógyászok is csak találgatnak, de semmi se vált be eddig.

Kamshat | 2013-06-15 00:27

Ez aze9rt nagyon jf3, mert ilyen kis gykeekrene9l kb minden he9t sze1medt, amennyivel előbb elkezdik a kezele9st, ha valami nem stimmel. Meg most mondane1m, hogy Ne9metorsze1gban me1r me1snap mentfcnk a gyerekorvostf3l az ortope9die1ra, e9s ke9t he9t mfalva me1r rendben is volt a csedpője. De reme9lem ne1latok csak kontroll lesz e9s nem kell majd csine1lni semmit.
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár