Anyatejjel az immunrendszerért

Anyatejjel az immunrendszerért

A WHO és az UNICEF ajánlása szerint egy csecsemőnek fél éves koráig tápanyag- és folyadékigényének kielégítéséhez kizárólag anyatejre van szüksége. Fél éves kor után anyatej adása mellett elkezdődhet a hozzátáplálás, azonban jó, ha a szoptatás a kisgyermek két éves koráig tart.

Az újszülött és a fiatal csecsemők legmegfelelőbb tápláléka az anyatej, számukra leginkább szoptatással biztosíthatóak azok az alapvető tápanyagok, melyek az első életév intenzív fejlődéséhez szükségesek. A központi idegrendszer ebben a korai életszakaszban különösen érzékeny a táplálási hibára, illetve nem utolsó sorban az immunrendszernek is nagy szüksége van az anyatejben található ellenanyagokra.

Az anyatej a fejlett európai országokban a csecsemő hat hónapos koráig az elsőként alkalmazandó, avagy választandó táplálási mód, mivel számos nem helyettesíthető pozitív tulajdonsággal rendelkezik a tehéntejhez, illetve a tápszerekhez viszonyítva.

A tehéntej és a tápszerek nem tartalmazzák azokat az ellenanyagokat, avagy immunglobulinokat, amelyeket az anyatej igen, így a tápszerrel vagy tehéntejjel táplált csecsemő sokkal inkább hajlamos a fertőzésekre, mivel a szükséges ellenanyagokhoz semmilyen módon nem jut hozzá.

Ezzel szemben ha a kismamának nincs különösen magas láza, nyugodtan szoptathatja csecsemőjét, mert a fertőzés kialakulását illetve annak súlyosságát kisbabájánál nagy mértékben csökkentik a szoptatással átadott immunglobulinok. Ugyanis amint a kismama szervezetében megjelenik egy kórokozó, az immunrendszer mellett a mell hámsejtjei is termelni kezdik az ellenanyagokat.

Az újszülött immunrendszere még éretlen, ezért a kisbaba hajlamosabb a fertőzésekre, különösen az első évében. Nem utolsó sorban az anyatejben meglévő összetevőknek köszönhetően az újszülött immunrendszere fejlődésnek indul, ám a védelmi rendszer megerősödésének alapja az anyatej, és nem csupán élete első hat hónapjában. Az immunrendszer megerősödése csak kisgyermekkorban várható biztonsággal, így az anyatejes táplálás (bizonyos életkortól természetesen hozzátáplálás mellett) többek közt ezért is kifejezetten javallott.
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár