Az aranyérről röviden

2010.09.21. - Írta: dr. Kolbenheyer Erik, gasztroenterológus

Címkék: aranyér
Az aranyérről röviden

Legelőször is tisztáznunk kell, hogy maga az aranyér nem betegség. Az aranyeres párna fontos szerepet játszik a végbélgyűrű záró funkciójában. Az aranyér elnevezés magába foglalja az anatómiai beosztás alapján a külső- és a belső aranyereket. A belső még nyálkahártyával fedettek, a külsők pedig bőrrel. De nemcsak ez jelenti a különbséget, hanem az is, hogy a két régiónak más-más megbetegedése alakulhat ki, ekkor beszélünk aranyér-betegségről.

A megbetegedésre fokozottan hajlamosít a szorulás, a terhesség és az elhízás.  A belső aranyereknek három típusos megjelenési pontja van a végbélnyílásban. A beosztást az óramutató járásának megfelelően alakították ki, ahol a 12 óra a végbélnyílás has felőli oldalát, értelemszerűen a 6 óra a hátgerincnek megfelelő területet jelöli. A fő aranyeres törzsek a fenti beosztás alapján 3-7-11 óránál helyezkednek el.

Milyen tüneteket észlelhet a páciens a megbetegedés során?

  • Vér­zés,
  • az arany­ér ki­tü­rem­ke­dé­se,
  • a vég­bél nyál­kás vá­la­dé­ko­zá­sa,
  • visz­ke­tő-égő ér­zés,
  • té­ves szé­ke­lé­si in­ger­ér­zés.

Fontos azonban felhívni a figyelmet, hogy a fenti tünetek nem specifikusak, tehát más betegségre is utalhatnak (pl. végbélrák), ezért panasz esetén, különösen 40 éves kor felett javasolt orvoshoz fordulni.
Az aranyér-betegséget a két fő tünet, a vérzés és az aranyeres csomó előre esése alapján négy stádiumba soroljuk:

  • az első stádiumban székelést követően friss, vagy alvadékos vér ürül, tapintható képlet nincs,
  • a második stádiumban a vérzés mellett spontán visszahúzódó aranyeres csomó, vagy csomók jelennek meg,
  • a harmadik stádiumban az előeső csomók már nem húzódnak vissza, de ujjal visszahelyezhetők, és spontán nem jelennek meg újból,
  • a negyedik stádiumban az aranyeres csomók előreesése állandósul, visszahelyezésük után újból előre esnek. Ez az állapot a végbél záróizmát folyamatosan szétfeszíti, így károsul a záró funkció, a páciens inkontinens lesz.

Milyen komplikációkkal számolhatunk a betegség során?

Az aranyér erőltetet székletürítés során hirtelen kitüremkedhet, a végbél záró izma reflexesen összehúzódik, így kizárja az aranyeret. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy az aranyér ütőeres vérellátása még jó, de a vénás elfolyás azonban megszűnik, így az érgomolyag trombotizál. Ezt az állapotot nevezzük az aranyér kizáródásának, vagy akut aranyeres krízisnek, amely nagy fájdalommal járhat, sürgős orvosi beavatkozást igényel. Meg kell említeni a külső aranyeres csomók trombózisát is, amikor bőrrel fedett, duzzadt, lilás, rugalmas, de fájdalmas tapintatú csomó alakul ki, a korábbi békés bőrredő helyén.

Milyen lehetőségek vannak a betegség kezelésére?

A kezelésekben megkülönböztetünk konzervatív (pl. kenőcs, kúp, ülőfürdő, gyógyszer, széklet puhítás, rostdús étkezés) és invazív eljárást.
A betegség II. stádiumától a konzervatív kezelés csak időleges eredményt hozhat. Ekkor jönnek szóba az invazív kezelési eljárások. Ezek az injekciós terápia, gumigyûrûzés, fagyasztás, infravörös sugár kezelés, illetve a belső aranyeres csomók sebészi eltávolítása.
Mielőtt a páciensnél a tünetek alapján kimondanánk a diagnózist, illetve kezelésbe fognánk, mindig érdemes a végbél teljes, és a vastagbél részleges tükrözését elvégezni. Erre a vizsgálatra azért van szükség, hogy kizárhassuk a hasonló tüneteket okozó végbél, vagy vastagbél betegségeket. Sajnos, gyakran fedezünk fel olyan végbélrákos pácienseket, akik a fél-, egy éve észlelt vérzés hátterében aranyérbetegségre gondoltak, ezért nem fordultak orvoshoz, így a daganatos megbetegedés csak kései stádiumban került felismerésre. Azon olvasók figyelmébe ajánlom a www.vastagbelrakszures.hu címû honlapot, akik további részleteket szeretnének megtudni az emésztőszervek megbetegedéseiről, illetve a különböző vizsgálati eljárásokról.

Hozzászólások

Vagyokakivagyok | 2012-11-17 05:53

Nekem is tettünk pontot a dolog végére, mármint tükrözéssel, a véres széklet nem játék. Én is végigzongoráztam az előtte lévő béltisztítást, olvastam ezen az oldalon lévő hozzászólásoknál, hogy mások is picopreppet használtak. Na az nekem is bevált.

eva9733 | 2013-08-06 14:15

Aranyér kezelése - http://bit.ly/16ru5Kk Megkaptam a rendelésem, mely időben érkezett, és a pirulák is tökéletesen hatnak.

hemastop | 2017-05-11 15:40

Aranyér kezelése - http://leadbit.biz/Ry1V
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár