Az inzulinrezisztencia és a PCOS összefüggései

2019.10.18. - Írta: Veress Pálma

Az inzulinrezisztencia és a PCOS összefüggései

A policisztás ovárium szindrómával (PCOS) diagnosztizált nők 30-40%-a inzulinrezisztens is. Az inzulinrezisztencia egy cukorbetegség előtti állapot, amely akár a 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Az inzulinrezisztencia kiemelkedő szerepet játszhat a PCOS kialakulásában, de mindenféleképpen súlyosbítva annak tüneteit. Az inzulinrezisztencia teljes életmódváltást igényel, akár gyógyszeres kezelést a súlyosabb helyzet elkerülése érdekében. A PCOS betegség esetén az inzulinrezisztencia meglétét mindenféleképpen vizsgálni kell.

PCOS és inzulinrezisztens állapot


A PCOS a nők endokrin (hormonális) megbetegedése, amely rendszertelen menstruációs ciklust okozhat, eredményezhet meddőséget, megnövelheti a férfi nemi hormonok termelődését, valamint a petefészekben a kéreg alatti apró ciszták kialakulását.

A hasnyálmirigy sok egyéb más funkciója mellett felelős az inzulin termeléséért. Az emberi szervezet sejtjeinek a természetes tápláléka a cukor (glükóz). Amikor szénhidrát jut a szervezetünkbe, a glükóz közel 15 perc alatt jut a vérkeringésbe. Az inzulin segíti a szövetekben a glükóz felszívódását, amelyet a szervezet átalakít energiává.

Inzulinrezisztencia esetében a szervezet nem reagál az inzulinra olyan hatékonysággal, mint azt kellene, így a vérben magas vércukorszint alakul ki. Egy idő után egyre nagyobb és nagyobb inzulintermelésre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a sejtek megfelelő mennyiségű glükózhoz jussanak. Végül a szervezet nem a megfelelő módon reagál a cukor felhasználására, így egy diabétesz előtti állapot alakul ki vagy akár a 2-es típusú cukorbetegség.

A kapcsolat


A PCOS ismert rizikófaktor a cukorbetegség kialakulásában. Annak ellenére, hogy a PCOS tünetei hamarabb jelentkeznek, mint az inzulinrezisztencia tünetei, szakemberek mégis úgy gondolják, hogy az inzulinrezisztencia az egyik fő kiváltó oka a PCOS-nek. A megnövekedett inzulinszint közrejátszik a PCOS kapcsán kialakuló gyulladások és anyagcsere problémáknál is. Annak ellenére, hogy a két betegség közötti kapcsolat közismert, a tudomány az okaira nem talált még teljes magyarázatot.

Nagyon fontos, hogy nem minden inzulinrezisztenciával rendelkező nőben alakul ki PCOS! Szakemberek véleménye szerint a túlsúly az inzulinrezisztenciával együtt az agyban, pontosabban a kisagy és az agyalapi mirigy funkcióit módosítja és megnöveli az androgén hormon keletkezését, ami a PCOS kialakulásához járul hozzá. A túlzott androgénhormonok termelése egy önálló rizikófaktor a meddőség kialakulásának és a petefészek rendellenes működésének, PCOS-sel vagy nélküle.

A depresszió mindkét esetben valószínűsíthető, de nagyobb rizikót jelent a két betegség együttes jelenléte esetén.

Az inzulinrezisztencia és a PCOS is meddőséghez vezethet. A PCOS által indukált hormonális változások megakadályozzák az embrió beágyazódását, míg az inzulinrezisztencia a vetélést idézheti elő, az embrió nem jut elegendő, minőségi táplálékhoz és ezáltal nem megfelelően fejlődik. Amikor mindkét betegség egyidőben jelen van, nagyon nehéz a babát időben kihordani, a vetélés veszélye sokkal nagyobb. További rizikófaktor a két betegség megléte esetében a terhességi cukorbetegség kialakulása is.

Az inzulinrezisztencia tünete PCOS esetében


Az inzulinrezisztencia tünete azonos a PCOS-sel rendelkező vagy nem rendelkező nők esetében is. Nagyon fontos, hogy a tüneteket korán felismerjék a PCOS-ben szenvedők.

Étrendi változtatások


Az inzulin az étvágyat stimulálja, ami a PCOS-ben szenvedő nőknél állandó édesség- vagy szénhidrátgazdag étel iránti vágyban jelentkezik. Ez túlsúlyhoz vezet, amely megnöveli a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának az esélyét, az elhízást, ízületi betegséget és a cukorbetegséget.

Cukorbetegség előtti állapot vagy cukorbetegség?


A 2-es típusú cukorbetegség és más anyagcsere-megbetegedések kialakulásának komoly rizikófaktora a cukorbetegség előtti állapot. Ez az állapot 10-12 évig is eltarthat. Ez alatt az idő alatt a szervezet nem optimálisan érzékeny az inzulinműködésre, ami a tartós magas vércukorérték kialakulásához vezet. A tünetek: alacsony energiaszint, szomjúság érzet, és gyakori vizelési inger.

A cukorbetegség neuropátiát (perifériás idegeket érintő károsodás), csökkent látást, súlyosabb esetekben vakságot és érbetegségeket okozhat.

Szűrővizsgálatok


Vércukorteszt: Éhgyomorra készült teszt a vérből. Emelkedett vércukorszint esetén az orvosa további vizsgálatokat rendelhet el.

Terheléses vércukorteszt: készül egy éhgyomri vérvétel, majd egy kis vízben glükózt oldanak fel, ennek elfogyasztását követően meghatározott időközönként vért vesznek. Az eredmény megmutatja, hogy szervezete miként reagál a cukorbevitelre. Ha a szervezetében a cukorszint értéke hosszabb ideig marad magasabb, mint a normál érték, akkor feltehetően a szervezete inzulinrezisztenssé vált.

Glikohemoglobin HbA1c: A HbA1c értéket a cukorbetegeknél három havonta mérik.

Habár a cukorbetegségre nincs gyógymód megfelelő étrend kialakításával és gyógyszeres kezeléssel karban tartható. Az inzulinrezisztenciát számtalan módon be lehet azonosítani még mielőtt cukorbetegséget okozna. Az inzulinrezisztencia és a PCOS esetében is életmódváltással meg lehet előzni a cukorbetegség kialakulását.

A napi edzés bevezetése, szintén csökkenti a cukorbetegség kialakulását. A zsírszegény és cukormentes, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, szírszegény tejtermékek, gyümölcsöket, zöldségeket tartalmazó étrend bevezetése szintén csökkenti a cukorbetegség kialakulását.

 

Bezár