Szőrösödést, meddőséget okoz a PCOS

- Írta: DA

Szőrösödést, meddőséget okoz a PCOS

Számos nő életét keseríti meg az úgynevezett policisztás ovárium-szindróma, azaz PCOS, de sokan nem is tudnak arról, hogy e zavar miatt nem lehet például gyermekük. Ha régóta hiába próbálkozunk, és netán emellett még fokozott szőrösödést is észlelünk magunkon, keressük fel az orvost! A PCOS érintettjeinek több mint kétharmada meddő.

A PCOS fennállását három kritériumból legalább kettő megléte esetén állapíthatjuk meg: ilyenek a ritka vagy egyáltalán nem jelentkező menstruáció, a férfihormonok emelkedett szintje, illetve a petesejtek policisztás jellege. Utóbbit ultrahanggal lehet igazolni, és ebben az esetben a petefészek kérge alatt kialakuló tüszőket értünk ciszták alatt. E tüszők 5-10 milliméteres, érésnek indult, ám a folyamat során megrekedt petesejtek. A fentiek közül a betegek elsősorban a rendszertelen menstruációt érzékelik magukon, emellett fokozott haj- és bőrzsírosodás és az ezekkel járó pattanásosodás, hajhullás, illetve szőrösödés jelentkezhet.

Mi is áll e rendellenességek hátterében? A PCOS elsősorban anyagcsere-zavart jelent, amelynek lényege az úgynevezett igazolt inzulin-rezisztencia. Ennek lényege, hogy a megemelkedett inzulinszint következtében a vérben megnövekszik a tesztoszteron szintje: a férfihormonok megnövekedett mennyisége okozza a felsorolt tüneteket. A betegség kialakulásában genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt közrejátszanak, utóbbiak közül az elhízás a legnyilvánvalóbb.

A PCOS a tudomány jelen állása szerint nem gyógyítható, de kezelhető, szinten tartható. Amennyiben esztétikai problémákat okoz a zavar, különböző szőrtelenítő módszerek vagy bizonyos fogamzásgátló tabletták egyaránt megoldást jelenthetnek a gondokra, hosszabb távon azonban mindenképp életmód-változtatás szükséges az elfogadható életminőséghez. Amennyiben meddőségről is szó van, gyógyszeres kezelés egészíti ki a fentieket, vagy szükség esetén műtétre is sor kerülhet. Az alapkezelés elsődleges célja az inzulin-rezisztencia visszaszorítása, és az előírások betartása esetén teljes tünetmentességet érhet el a beteg. Ha viszont utána „kilazít”, a problémák ismét kiújulhatnak. Vagyis aki e rendellenességgel küzd, egész életében „kénytelen lesz” odafigyelni az egészséges táplálkozásra és a mozgás fontosságára.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár