A PCOS igenis kezelhető!

2012.04.04. - Írta: Dr. Csajbók Éva és Vági Zsolt dietetikus

A PCOS igenis kezelhető!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin női betegség, a női meddőség hátterében az esetek 15 -20%-ban igazolható. Ez az állapot élethosszan elkísérheti a beteget, ezért egy életen keresztül kezelésre, orvosi követésre szorulhat. A PCOS-ben szenvedő nők gyermekvállalási esélyeiről a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet két szakértőjét, Dr. Csajbók Éva endokrinológust és Vági Zsolt dietetikust kérdeztük.

Dr. Csajbók Éva szerint a betegség pontos oka részben ismeretlen, bár több tényezővel, így például az inzulin-rezisztenciával és a túlsúllyal is összefüggésbe hozták. Az azonban tévhit, hogy minden PCOS-es páciens túlsúlyos, bár az esetek 60%-ban valóban elhízott páciensekkel találkoznak a szakemberek. Vannak normál testsúlyú PCOS-ben szenvedők betegek is, klinikai tüneteik túlsúlyos társaikéhoz hasonlítanak. Náluk feltételezhetően az agyi hormonális irányító folyamatok károsodása áll a háttérben. A betegség diagnózisa akkor mondható ki, ha az alábbi három tünetből legalább kettő jelen van: 1. menstruációs zavar, 2. fokozott, férfias típusú szőrnövekedés klinikai és/vagy laboratóriumi jelei, 3. nőgyógyászati ultrahang vizsgálattal igazolt sok apró ciszta a petefészekben. A kezelés elsősorban a tünetektől és azok súlyosságától, valamint részben a páciens igényeitől és társuló betegségeitől függ. A túlsúlyos pácienseknél az első és legfontosabb teendő az életmód megváltoztatása, a kalóriaszegény diéta szigorú megtartása, a rendszeres testmozgás, a testsúly szoros kontrollja. Már az induló testsúlyhoz képest 5%-os fogyás is jelentős javulást eredményezhet, csökken a vérben az inzulin szint, javul az inzulinrezisztencia. Indokolt esetben úgynevezett inzulin-érzékenyítő szert (pl. metformin) is alkalmazhatunk. A menstruációs zavart jól megválasztott fogamzásgátlóval kezelhetjük, meddőség esetén gyógyszeres kezeléssel is elérhető a peteérés. A kivizsgáláshoz és a kezelés mikéntjének eldöntéséhez mindenképpen érdemes endokrinológus segítségét kérni.


Vági Zsolttól megtudhattuk, hogy a PCOS-ben szenvedő nők javulási esélyeit a helyes életmód alapvetően javítja, s ez megfordítva is igaz, a rossz életviteli szokások mellett súlyosbodik a betegség. A legfontosabb lépés a komoly szövődmények kialakulásának megakadályozásához, annak felismerése, hogy a táplálkozás és a testmozgás az alapkezelés két legfontosabb pillérét jelentik. A tünetmentes állapot eléréséhez az inzulinrezisztenciát kell kezelni. Ez egy többtényezős feladat, ugyanis magában foglalja a magas és ingadozó inzulinszint elkerülését és a sejtek inzulinérzékenységének javítását. Ehhez a gyakorlatban egyrészt törekedni kell a megfelelő testtömeg elérésére és megtartására, másrészt kerülni kell minden olyan nyersanyagot, ami gyorsan és erélyesen emeli meg a vércukorszintet. Ide tartoznak a cukrok, finomított szénhidrátok és egyes gyümölcsök. Az étrend alapját a teljes értékű gabonák, zöldségek és gyümölcsök alkotják, melyet a testmozgás egészít ki. Mivel a PCOS komplex anyagcserezavar, ezért az összes tápanyag mennyiségére és arányára figyelni kell. A legújabb kutatások egyöntetűen állítják, hogy a legjobb esélyeket csak a megfelelő táplálkozással és testmozgással lehet elérni.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár