Butulunk az okostelefonoktól?

Butulunk az okostelefonoktól?

Az agyműködés értéke jelentősen gyengécske eredményeket produkált, azoknál az embereknél, akik „összenőttek” a telefonjukkal. A mostani tesztet University of Texas, Austin –ban készítette adjunktus McCombs Adrian Ward és kollégái, 800 db okos telefonhasználó közreműködésével.

Ezt alapvetően mindenki érezhette már a levegőben, főleg azok, akik rendelkeznek okostelefonokkal. Gyakorlatilag, ha feltesznek egy kérdést, amire önerőből kéne válaszolnunk és akárhogy is próbálkozunk, nem bírjuk a felszínre hozni a kért információkat, azonnal a telefonunkhoz kapunk és az internet segítségével pillanatok alatt hozzájuk juthatunk.

A tény a következő:

Agyunkat túlságosan is elkényeztetjük ezekkel a technológiai újításokkal, ezt még egy kutatás igazolja. A tesztet számítógépen kellett kitölteniük a résztvevőknek, akiket két csoportra választottak szét. Az egyik csoportnál a telefonjuk a zsebükben és hozzájuk közel volt, míg a másiknál a telefonjuk tőlük viszonylag távol, másik helységben tartották.

A tesztet úgy alakították össze,


hogy magas koncentrációt és teljes odafigyelést igényelt a helyes kitöltéshez. Ez nem valósult meg azoknál, akiknél ott volt az eszközük, hiszen jelentősen gyengébb eredményt értek el. Az okostelefon puszta jelenléte elég volt ahhoz, hogy csökkentse kognitív kapacitást.

A kutatók azt találták,

hogy az okostelefonoktól leginkább függő résztvevők rosszabbul viszonyultak a kevésbé függő társaikhoz képest, de csak akkor, ha az okostelefonjukat az íróasztalon vagy a zsebükben vagy táskájukban tartották. Ward és munkatársai azt is feltűnték, hogy nem számít, hogy a személy okostelefonja be van-e kapcsolva, vagy kikapcsolva arcal felfelé van az asztalon. Az okostelefon láttán vagy könnyen elérhetővé válása esetén csökkenti az ember azon képességét, hogy összpontosítson és végezzen feladatokat, mert az agyuk egy része aktívan dolgozik, hogy ne vegye fel vagy használja a telefont.Forrás: https://www.sciencedaily.com/


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár