Eperlekvár házilag

Eperlekvár házilag

10kg eperből általában 6-8 üveg lesz.

Jól meg kell mosni az epreket és leszedni a csumáját. Csak egészséges gyümölcsöt válasszunk. Lecsöpögtetni, beletenni egy jó nagy tálba és megnyomkodni krumplinyomóval. A lé felét le kell önteni, ebből némi barnacukor hozzáadásával lehet főzni eperszörpöt.

Az eperpépet fel kell tenni lassú tűzre főni. Bográcsban még jobb! Főzni-főzni és kevergetni, amíg el nem fogy a lé nagy része. 1-2 óra is lehet. Ízlés szerint kell barnacukrot tenni hozzá, beleönteni, amennyit gondolunk, 15 perc múlva lehet kóstolni. Ha nem elég édes, megint lehet hozzá tenni. Ha a cukorral rottyant egyet, le lehet venni. Tiszta üvegeket forró vízzel teli tepsibe állítunk, fedelüket forrásban lévő vízben kiforraljuk, így nem romlik meg a lekvár. Csak jól záródó üvegeket válasszunk. Minden üvegbe először egy kanál lekvárt teszünk, nehogy szétrobbanjon. Aztán telemerjük az üvegeket. Tetővel szorosan lezárjuk. Egy nagy ládában takarókat teszünk, beleállítjuk az üvegeinket és betakarjuk. Addig hagyjuk benne, amíg ki nem hül teljesen (2-4 nap).

Jó étvágyat!
 


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta



Bezár