Amire érdemes figyelni:
1. A befőzéshez mindig idénygyümölcsöt vásárolj, lehetőleg a szezon végén, mert ilyenkor zamatosabb és olcsóbb is! Vigyázat: csak egészséges gyümölcsöt használj.
2. A receptekben közölt cukormennyiség nem szigorú törvény. Csökkentheted, mivel azonban a cukor nemcsak édesít, hanem konzervál is, ha kevesebbet használsz belőle, növeld a főzési és a gőzölési időt.
3. Kristálycukor helyett használhatsz mézet is. Kevesebb energiát tartalmaz, és hosszabban tartósít, mint a cukor.
4. A főzőedény legyen széles, hogy a víz a lehető leggyorsabban elpárologjon, magas, hogy a lekvár ne fusson ki, és vastag fenekű, hogy ne ragadjon le.
5. Ha tartósítószer nélkül szeretnél lekvárt eltenni, csakis légmentesen zárható, hibátlan, csavarható fémfedős üvegeket használj!
6. A természetes almapektinnel és citromsavval vegyített befőzőcukrok drágábbak ugyan, de időt takaríthatsz meg velük, mivel segítségükkel a forralás ideje jelentősen lerövidül.
7. Télen is eltehetsz lekvárt, és nem csak déligyümölcsökből. Nyáron, ha elfoglalt vagy, elég megtisztítanod a lekvárhoz való gyümölcsöt, és a fagyasztóba tenned. Nyugodtabb téli hétvégeken azután előveheted, és befőzheted a lekvárt.
Alma-Körte lekvár villámgyorsan:
Hozzávalók:
50 dkg alma
50 dkg körte
1 csomag zselatin
20-25 dkg kristálycukor
A fél kg almát és fél kg körtét meghámozzuk, kimagozzuk, és kis kockákra vágjuk. A 20-25 dkg cukrot és az egy csomag zselatint összekeverjük és ráöntjük a gyümölcsökre. Feltesszük főni, időnként megkavarjuk, otthagyni nem szabad, mert lekap. Forrástól számított 2-5 perc után lezárjuk, majd előmelegített üvegekbe töltve dunsztba rakjuk, míg ki nem hűl.