Figyeljünk oda a pajzsmirigyünkre

- Írta: DA

Figyeljünk oda a pajzsmirigyünkre

Az ádámcsutka alatt elhelyezkedő pajzsmirigy szerepe kulcsfontosságú a szervezetben, hiszen e hormontermelő, belső elválasztású mirigy felel a test sejtjeinek oxigénfelvételéért. A pajzsmirigy tiroxint és trijód-tironint termel, ám működésének több zavara is előfordulhat.

Ezek közül a túlműködés a gyakoribb: fogyással, állandó heves szívdobogással, szapora légzéssel és folyamatos ideges, feszült állapottal jár. Mindez az éjszakai órákra is áll. A jóval ritkább alulműködés akár leépüléshez is vezethet úgy fizikai, mint mentális értelemben. Mindkét rendellenesség gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, de ennek pontos okait egyelőre nem ismeri az orvostudomány: valószínűleg az ösztrogén-termeléssel kapcsolatos tényezők játszanak közre, de ebben nincs egyetértés. Hátterük leginkább genetikai eredetű.

A pajzsmirigy túlműködése igen kellemetlen tüneteket okoz, de ennek ellenére sem különösebben veszélyes. E szempontból még szerencsének is mondható, hogy a kísérőjelenségek ennyire intenzívek, a betegek ugyanis előbb-utóbb szinte biztosan elmennek miattuk orvoshoz, mivel ijesztően kellemetlenül érzik magukat. E rendellenesség azonban – szintén szerencsére – sokkal veszélyesebbnek tűnik annál, mint amilyen valójában. Ha időben felismerik, nem jut el odáig a probléma, hogy ténylegesen károsítsa a keringési rendszert, a szívet. Az alulműködés felismerése jóval nehezebb, de ma már ez is ritkán vezet az említett leépüléshez, hiszen az alultermelt hormonok pótlásával a beteg állapota normalizálható. Közismert pajzsmirigy-rendellenesség az úgynevezett golyva vagy más néven göb is, amikor a pajzsmirigy felszíne kiboltosul. Ez ugyanakkor elsősorban tünet, és többnyire valamilyen egyéb pajzsmirigy-betegséget jelez. A nyugati világban a nők mintegy kétharmadánál legalább egyszer élete során kialakul kisebb-nagyobb göb, ami az esetek többségében szerencsére teljesen ártalmatlan, az orvoshoz azonban mindenképpen el kell menni, ha golyvásodást tapasztalunk.

A pajzsmirigy-rendellenességek esetében viszonylag alacsony a rákosodási kockázat, és főleg akkor jelentkezik hasonló megbetegedés, ha a megnagyobbodást elhanyagolják, nem mennek vele orvoshoz. Az ilyen rosszindulatú daganatos elváltozások gyakorlatilag gyógyíthatatlanok, ám a pajzsmirigyrákok közel négyötöde nem e körbe tartozik, hanem papilláris rák, ami az egyik legjobban gyógyítható daganatos betegség.

Gyógyszeres, illetve jódizotópos kezeléssel szerencsére a pajzsmirigy-elváltozások többsége könnyen gyógyítható, a golyva esetében pedig a sebészeti kezelés hozhat javulást. A hétköznapokban igyekezzünk legalább három-négy évente úgynevezett THS szűrővizsgálatra menni, ha pedig várandósak vagyunk, a terhesség esetén feltétlenül menjünk el orvoshoz emiatt, mert az állapotos nőknél az olyan pajzsmirigy-problémák is vetéléshez vezethetnek, amelyek másoknál teljesen ártalmatlanok.


Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész



Bezár