Itt a tavaszi bezsongás!

- Írta: DA

Itt a tavaszi bezsongás!

Itt a tavasz, és vele együtt beindul a hormontúltengés is a szervezetben. Nem véletlenül nevezik ezt az évszakot a szerelem, a szenvedély idejének az évben, hiszen a napfény hatására mindkét nem intenzívebben érdeklődik a másik iránt.

A jellegzetes tavaszi bezsongás elsődleges kiváltója természetesen nem is lehet más, csak a napfény: a természet újraéledése összes érzékünket fokozott mértékben stimulálja, miközben energikusabbnak is érezzük magunkat (a tavaszi fáradtság napjait leszámítva).

A fő biológiai felelős a dopamin nevű, úgynevezett neurotranszmitter, amely a tesztoszteron-termelés befolyásolásán keresztül alapvetően hat szexuális étvágyunkra, de a boldogság kialakulásában is szerepet játszik, és a fantázia, a kreativitás területén is fontos feladatokat tölt be a szervezetben. Ugyanígy muszáj kiemelni az alvásért és az energiaszintért felelős melatonint is, amelynek termelődése viszont éppenhogy csökken a fény hatására: ennek következtében nemcsak a hangulatunk javul, de energikusabbnak, vidámabbnak is érezzük magunkat, sőt, egyes kutatók szerint nemcsak magunkat, hanem a többi embert is szebbnek, vonzóbbnak látjuk ilyenkor.

Persze nemcsak annak látjuk őket: könnyen lehet, hogy tényleg vonzóbbak is. Ennek már csak az is az oka lehet, hogy tavasszal mindenki kevesebbet eszik és többet tartózkodik a szabadban, tehát többet is mozog. És természetesen a külső környezet változásai is ösztönzik a fenti, biológiai hátterű változásokat: a növények illata, látványa eleve javítja a hangulatot, a meleg következtében viselt lengébb ruhadarabok pedig érthető módon beindítják a fantáziát. Utóbbi főleg a férfiak esetében jellemző, de a közhiedelemmel ellentétben a nők sem vonhatják ki magukat a fokozott vizuális ingerek hatása alól. Mivel pedig mindenki többet mutat magából, a megjelenésére is jobban odafigyel. Vagyis öngerjesztő folyamatokról van itt szó, amelyek aztán nyáron, a strandszezonban érik el csúcspontjukat – ekkorra már bevallottan mindenki igyekszik a lehető legjobb formájába kerülni.

A fentiekkel ellentétben egyébként a statisztikák azt mutatják, nem a tavaszi hónapokban szeretkezünk a legtöbbet, hanem decemberben: a hidegek beköszöntével a modern ember többször bújik össze, mint amikor egyébként is meleg van, ráadásul az ünnepek ideje alatt több időnk is jut egymásra. Az ugyanakkor szintén tény, hogy tavasszal következik be a legtöbb nem várt terhesség, a férfiak tesztoszteronszintje ugyanis ilyenkor a legmagasabb, és ez befolyásolja a spermájuk „erejét”, nemzőképességüket is.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár