Pajzsmirigybetegségek

- Írta: dr. Szabolcs István, belgyógyász

Pajzsmirigybetegségek

Magyarország négyötöde mérsékelten jódhiányos terület. Az Alföld középső részét kivéve ivóvizeinkben kevés a jód, mert a jégkorszak idején a nagyobb jódtartalmú talajrétegek lepusztultak. A vizek kisebb jódtartalma miatt táplálékaink jódtartalma is kevesebb. A szervezetnek jódra csak a pajzsmirigy hormonjainak szintéziséhez van szüksége. A pajzsmirigyhormonok azonban létfontosságúak,  tehát fontos, hogy a pajzsmirigy betegségek megelőzése céljából a jódozott só használata minden családban legyen általános.

Az időskori nagyobb, már göbös pajzsmirigyek, vagy már megállapított pajzsmirigybetegségek esetében nem mindig hasznos a többlet jódbevitel, tehát ilyenkor a jódpótlás szükségességének meghatározása orvosi feladat.

A terhesek jódpótlását az orvos jódtartalmú multivitamin adásával, vagy jódtartalmú tablettákkal valósítja meg. (Vigyázat, nem minden multivitamin tartalmaz jódot!) A megfelelő jódellátottság a magzat hormonellátottságához szükséges.

A pajzsmirigy betegségeinek két fő csoportja a fokozott hormontermelés (hipertireozis) és a csökkent hormontermelés, a hipotireozis.

A pajzsmirigy hormonok (nevük tiroxin és trijódtironin) túlműködése fokozza a szervezetben és az egyes szervekben az anyagcsere-folyamatokat, megnő az energiatermelés. Mondhatni minden meggyorsul. A szívműködés szaporább, a beteg jó étvággyal sokat eszik mégis fogy, hasmenéshajlama van, izzadékony, reszketővé válik, izgatottabb. Pontosan ellenkező tüneteket okoz a csökkent pajzsmirigyhormon termelés és működés: hízás, száraz bőr, székrekedés, lelassulás (fizikai és szellemi egyaránt), lassúbb szívműködés. A betegségek – ha a túlműködés vagy csökkent működés kifejezett – könnyen felismerhetőek, különösen akkor, ha strúma is van.

Lényegében két fajta pajzsmirigy túlműködés van. Fiatal korban az immunbetegség okozta úgynevezett Basedow-kór. A betegség oka az immunrendszer „kisiklása”. Ennek külső behatások ellen kellene védenie a szervezetet, ehelyett megtámadja a pajzsmirigyet, gyulladást idéz elő, de közben túlműködésre serkent. Társuló immungyulladás miatt a betegség gyakran a szemek dülledésével is jár. Idősebb korban hormontermelő pajzsmirigygöbök okoznak túlműködést, különösen a Magyarországhoz hasonló jódszegény területeken. Ez a betegségtípus lassan alakul ki, kevés tünettel (pl. csak fogyás, szívritmuszavar) jár, nehezebben ismerhető fel. A fiatalkori túlműködést elsősorban a hormonok termelődését gátló tablettákkal kezeljük. Időskorban a pajzsmirigygöböket jódizotóppal lehet kiiktatni, ezzel legtöbb esetben elkerülhető a műtét. A jódizotóppal történő kezelés nem jelent veszélyt a szervezetre, mert az izotópot csak a pajzsmirigy, azon belül is csak a túlműködő rész veszi fel.

A csökkent hormontermelés a pajzsmirigy műtéti eltávolítása után jelentkezik, vagy immungyulladás következményeként, csakhogy ilyenkor a gyulladás legtöbbször lassú folyamat, túlműködéssel nem jár, évek, esetleg csak évtizedek alatt teszi tönkre a pajzsmirigyet. Ezért gyakoribb idősebb korban. A tünetek pedig, amelyeket előbb felsoroltunk olyanok, hogy a környezet gyakran magával az öregedéssel hozza kapcsolatba. Tehát az időskori pajzsmirigy csökkent működése eléggé nehezen ismerhető fel, de gyakori (nőkön főként), ezért tulajdonképpen valamennyi 50-55 éves, vagy annál idősebb nőnél célszerű lenne szűrővizsgálatot végezni.

Azonban ha már felismerték, a csökkent pajzsmirigyműködés könnyen és jól kezelhető. A tiroxin hormon tabletta formájában adható, jól felszívódik, stabil a koncentrációja a szervezetben. Ha a beállítás megfelelő, a szedés rendszeres a csökkent pajzsmirigyműködés nem befolyásolja az életminőséget.

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár