Fogamzásgátlás egy mozdulattal

2014.05.09. - Írta: SzN

Fogamzásgátlás egy mozdulattal

A kombinált hatóanyag-tartalmú hüvelygyűrű három héten keresztül biztosít szinte százszázalékos védelmet a nem kívánt terhesség ellen. A gyűrű kétféle női nemi hormont tartalmaz kis mennyiségben, amelyek meggátolják a petesejt petefészekből történő kilökődését – amennyiben pedig nincs petesejt-kilökődés, nem alakul ki terhesség sem. A gyűrűhöz hasonló elven működő fogamzásgátló tapaszt hetente kell cserélni, és szintén közel száz százalékos védelmet biztosít…

 

A modern fogamzásgátló eszközöket igen vonzóvá teszi, hogy a fogamzásgátlással magával szinte alig kell foglalkozni. Azonban – bár a felszabaduló hormonok kis mennyiségének köszönhetően a hüvelygyűrűt például kisdózisú hormonális fogamzásgátlónak tekintik, –használatuk főképp a fiatalabb korosztálynak ajánlható: középkorú nők esetében a sokféle egészségügyi rizikó miatt sokszor egyáltalán nem javallott egyik hormonális alapú fogamzásgátló készítmény használata sem.

A hüvelygyűrűt és a transzdermális fogamzásgátló tapaszt is csak nőgyógyász szakorvos írhatja fel, aki – csakúgy, mint bármilyen más, hormonális alapú fogamzásgátló használatát megelőzően – felméri az esetlegesen fennálló egészségügyi kockázatokat. Többek közt túlsúly, szívbetegség, migrén, magas vérnyomás esetén sem javallható jó szívvel a hormonalapú fogamzásgátlók alkalmazása.

Szerencsére a nem kívánt terhesség elkerülésére léteznek egyéb, alternatív módszerek is – többek között az óvszer, amely fogamzásgátló hatása mellett egyúttal a szexuális úton terjedő betegségektől is megvédi viselőjét és partnerét egyaránt, illetve a spirál, amely (a nőgyógyász által) a méhbe helyezve hosszú időn keresztül képes megakadályozni a petesejtek megtermékenyülését.

 

Bezár