Fordított placebohatás

2011.02.21.

Fordított placebohatás

A nem eléggé hatásos fájdalomcsillapítók alkalmazása után a betegek gyakran általánosságban is elveszítik bizodalmukat a hasonló, bár más hatóanyagú szerek hatékonyságában is, és pesszimizmusuk gátjává válhat a valóban eredményes kezelésnek.

Ugyanilyen negatív eredményekkel lehet számolni akkor is, ha a beteg valami okból meg van győződve arról, hogy betegségén nem lehet gyógyszerrel segíteni – vagyis egy gyógyszer hatékonysága nem csak annak a testre gyakorolt hatásától, kémiai működési mechanizmusától, illetve a fizikai-kémiai interakcióktól függ, hanem a beteg együttműködési készségén, hiedelmein is múlik. Minderről a Science Translational Medicine című szaklap számolt be nemrégiben.

A kísérletek általánosságban is vizsgálták a tudati komponensek szerepét. Kísérleteik során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy ha a betegek bíznak egy gyógyszer hatékonyságban, sokkal jelentősebb fájdalomenyhülésről számolnak be, mint amikor tudtukon kívül juttatják ugyanazt a típusú fájdalomcsillapítót ugyanolyan dózisban szervezetükbe.

Professzor Irene Tracey, az Oxford University munkatársa a BBC-nek nyilatkozva elmondta: eredményeik abba az irányba mutatnak, hogy egy-egy betegség gyógyszerelésén túl figyelmet kell szentelni egy-egy páciens pszichés és kognitív sajátosságainak is, mert ezáltal a terápia sokkal nagyobb sikerekkel kecsegtethet, mintha az orvosok csupán a beteg konkrét fizikai tüneteire koncentrálnak.

Mindezeken túl a kutatások felvetik azt a problémát is, hogy az úgynevezett „kettősvak placebokontrollált kísérletek” nem a legmegfelelőbb módszerek annak eldöntésére, hogy egy adott szer valóban hatékony lehet-e a klinikai gyakorlatban.
 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár