A koffein sem mindig ugyanúgy hat

2011.12.01. - Írta: DA

A koffein sem mindig ugyanúgy hat

Gondtalanul élvezzük a kávé ízét, és igénybe vesszük tagadhatatlan serkentő hatását a mindennapokban. A kávézás legalább annyira szenvedély és pszichikai függőség is, mint a dohányzás, ráadásul mértéktartó formában nem is olyan ártalmas: sokan már a mozdulat gyönyörűségéről sem hajlandók lemondani. Pedig bizonyos gyógyszerekkel együtt a kávé hatása is megváltozik.

Az emberek többsége számára már a kávé nélküli reggel gondolata is elviselhetetlen. Bizonyos felmérések szerint a nyugati kultúrkörben a felnőtt lakosság többsége átlagosan három csésze kávét fogyaszt egy nap, és nem is szívesen enged e szokásából. Legtöbbjüknek ebből semmiféle problémája nem származik, sőt, inkább akkor érzik kellemetlenül magukat, ha nem jutnak hozzá a serkentőszerhez. Csupán az emberek elenyésző százaléka számol be néha alvási nehézségekről, időnkénti nyugtalanságról, ami a kávéfogyasztáshoz vezethető vissza. Éppen emiatt kevesen is tudják, hogy bizonyos gyógyszerek hatóanyagai olyan interakcióba léphetnek a kávéban rejlő anyagokkal, amely tényleg okozhat bizonyos gondokat vagy kellemetlen hatásokat. Ezek fő oka, hogy a kávé blokkolja a hatóanyagok felszívódását.

Nem bizonyított, hogy minden esetben a koffeinről van szó, a kávé egyéb összetevői is közrejátszhatnak a blokkoló hatásban. Az érintett gyógyszerek körébe bizonyos antidepresszánsok, ösztrogén-készítmények és csontritkulásra szedett készítmények egyaránt megtalálhatók. A hatás nem egyforma és nem is általános, de egy amerikai tanulmány kimutatta: a pajzsmirigy-rendellenességek kezelésére használt levotiroxin felszívódását például 55 százalékosan károsította a röviddel a gyógyszer bevétele előtt felhajtott csészényi kávé. A csontritkulások esetében alkalmazott alendronát-tartalmú készítmények hatékonyságát még ennél is nagyobb mértékben, mintegy 60 százalékkal rontja a kávé, amelynek hatására az ösztrogén és egyéb női hormonok is kisebb intenzitással funkcionálnak.

Más gyógyszerek felerősítik a kávé és egyéb koffeintartalmú italok, például a kóla vagy a tea hatását. Ebben az esetben is egyes antidepresszánsokról, antibiotikumokról és fogamzásgátlókról van szó, amelyek blokkolják a CYP1A2 enzim hatását. Utóbbi kulcsszerepet játszik a szervezetben a koffein lebontásában. Ilyen esetben a koffein órákkal tovább van jelen a szervezetben, mint az normális lenne. Ennek mértéke változó, de bizonyos fogamzásgátlók esetében cseppet sem elhanyagolható: volt olyan készítmény, amelynél négy órával tovább volt kimutatható a megivott kávé a testben, mint az egyébként normál esetben indokolt lett volna.


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár