Nem lenne szabad széttörni a tablettákat

2013.01.17. - Írta: Sz.N.

Nem lenne szabad széttörni a tablettákat

A különféle gyógyszereket csak akkor lenne szabad kettétörni, ha a csomagoláson jelzik, ennek nincs akadálya.

Ha széttörik a tablettát, megváltozhat a hatása – hívják fel német kutatók a figyelmet egy hétköznapi gyakorlat nem kívánt hatásaira. A Német Gyógyszerészek Szövetsége, az ABDA szakemberei rámutatnak: általában onnan lehet felismerni, hogy el lehet-e törni egy tablettát, hogy van rajta bevágás, ami mentén könnyen törik.

Arra hívják fel ugyanakkor a figyelmet, hogy sokszor a tablettán található mélyedés csupán azt szolgálja, hogy a különböző tabletták egymástól jól megkülönböztethetőek legyenek.

Ha széttörnek egy gyógyszert, mielőtt beveszik, az megváltoztathatja a hatását. Különösen így van a kisebb tablettáknál: olyan pici darabok keletkezhetnek, amiket nem lehet már megfelelően felhasználni. A kisebb hatóanyagú tabletták esetében az is elképzelhető, hogy nem egyenletesen oszlik el a hatóanyag a tablettában – a törött darabok, bár látszatra egyformák, különböző dózisokat tartalmazhatnak.

Némely gyógyszert azért készítenek réteges felépítéssel, mert így érhető el a megfelelő hatás. Ha ezeket széttörik, azzal a folyamatot is megzavarják.

A gyomornedv-ellenálló tablettáknak a vékonybélben kellene feloldódniuk – ha viszont széttörik vagy elrágják őket, már a gyomorban elkezdenek feloldódni – kárt okozva ezzel a gyomornyálkahártyának.

Sok tablettára bevonat is kerül. Ennek több oka is van. A bevonat gondoskodhat arról, hogy a gyógyszer késleltetve oldódjon fel, védi a hatóanyagot a nedvességtől és a fénytől, esetleg a keserű ízt hivatott lefedni. A bevonatos tablettákat éppen ezért semmiképpen ne törjük szét.
 


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár