Gyermeknevelés

Gyermeknevelés

Minden gyermek egyéniség, ahogyan a szüleik is. Ráadásul ahány helyzet, annyiféle megoldás.

A gyermeknevelési tanácsok olyan gyorsan változnak, hogy mindenképpen úgy fogod érezni, hogy valamit biztosan rosszul csinálsz. Az itt felsorolt tanácsok a büntetés helyett a gyerekkel való kapcsolatra fókuszálnak.

1. Alakíts ki kötődést


Szakíts 10 percnyi időt minden egyes gyermekedre minden nap, amikor csak vele foglalkozol. Hívd Anna-perceknek vagy Gábor-perceknek, hogy tudják, ez róluk szól. Egyik nap válaszd ki te, mit csináljatok, míg a másik nap válasszák ki ők, de mindig teljes szívvel csak rájuk figyelj. A testvérek lehetőleg ilyenkor valami mással foglalkozzanak.

2. Elsőként a saját érzéseidet tedd tisztába


Függetlenül attól, hogy mi a gond, rossz jegyek az iskolában, dührohamok vagy nem ízlik a vacsora, mielőtt a nevelésbe belefognál, először nyugodj meg. Ha gond van a gyerekkel, legtöbbször úgy tűnhet, hogy nagy a baj, de általában ez nem így van. Ha veszel egy mély levegőt és megnyugszol, sokkal inkább tudsz olyan szülő lenni, amilyen lenni szeretnél.

3. Menj le a gyerek szintjére


Ne csak a konyhából kiabáld, hogy "rakd el a legókat" vagy "ideje lefeküdni", hanem menj oda, ahol a gyerek tartózkodik és nézd meg mit csinál. A gyerekeket sajnos állandóan siettetjük. Egy percet érdemes rászánni, hogy megcsodáld azt, amivel éppen foglalkozik és csak azután beszélj a lefekvésről. Ha empátiával viszonyulsz hozzá, nagyobb eséllyel fog együttműködni.

4. Ne zárd le a beszélgetést


Ha a gyerek azt mondja, hogy "Utálom a matekot! Soha nem megyek többé iskolába!", valószínűleg nem csak téged akar idegesíteni. A felfokozott érzelmek általában valami problémát jeleznek. Ha csak annyit mondasz neki, hogy "márpedig el kell menned az iskolába, most pedig fejezd be a házi feladatot", elszalasztod a lehetőségét, hogy megtudd, mit érez valójában. Ehelyett inkább mondj valami olyat, hogy: "Úgy látszik, nagyon nem szereted a matekot. Meséld el, miért." Ennek hatására a gyerek úgy fogja érezni, biztonsággal megnyílhat előtted.

5. Fogadd el a sírást


A szülői "munka" része, hogy segíts a gyerekednek az érzelmei feldolgozásában, márpedig néha mindannyiuknak sírhatnékja támad. A szülők azt hiszik, hogy amikor a gyerekük sír, gyorsan le kell nyugtatniuk őket, de valójában pont ennek az ellenkezőjére lenne szükség. Tanítsd meg nekik, hogy a fájdalom és a düh természetes érzések. Ha azt látod, hogy a gyereked nyűgössé vagy agresszívvá válik, először a saját idegességeden légy úrrá (lásd 2. pont), aztán fejezd ki az együttérzésedet.

A cél az lenne, hogy a gyerek eléggé biztonságban érezze magát melletted ahhoz, hogy beszélni tudjon az őt gyötrő érzésekről, hogy akár el is sírhassa magát a karjaidban. Ha nem tudja kifejezni az érzéseit, segíts neki, például mondd neki, hogy "Sajnálom, hogy rosszul érzed magad. Tudom, hogy most nem könnyű neked."

6. Szakítsatok sok időt a nevetésre


A gyerekeknek szükségük van rá, hogy hahotázzanak. Szakíts időt a tombolásra, bolondozásra. A nevetés segít, hogy a gyerek biztonságban érezze magát és segít nekik feldolgozni, ha az iskolába kell mennie vagy egy bébiszitternél hagyod, mert érezni fogja a kötődést akkor is, ha nem vagy ott. De ne csiklandozd, az nem éri el a kívánt célt.

7. Kerüld a hatalmi harcokat


A szülők általában azt hallják, hogy nekik kell irányítaniuk a gyereket és az ő feladatuk azt csinálni, amit a szülő mond. De egy hatalmi harcban mindenki vesztes lesz, ezért ne akadj fenn azon, hogy megmutasd, ki a főnök. Például, ha a gyereked mindig problémázik a vacsoránál, gondolj arra, mik a tényleges szükségletei. Ha azt mondja, most nem éhes, de később megéhezik, valószínűleg igazat mondott. Biztos, hogy a világ vége, ha csak akkor vacsorázik, amikor már eljött az esti mese ideje?

8. Ne hibáztasd magad


Ha a gyerek ideges és dühöngeni kezd, általában nem miattad van. Ne támadj vissza. Ha a gyereked goromba hozzád, ne reagálj te is gorombán, inkább mondd: 'Juj! Így nem szabad egymással beszélni. Valami nagyon bánt, ha így beszélsz velem'. Ez megnyitja az utat a párbeszéd előtt.

9. Tanítsd meg a gyereket arra, hogy uralkodni tudjon magán


Az önuralom képessé tesz minket rá, hogy valamit, amit akarunk, feladjunk valami olyan célért, amit még jobban akarunk. Ez a képesség alapvető fontosságúvá válik, ahogy a gyerek nőni kezd. Ha valamiben eredményt akarnak elérni, meg kell tanulniuk átjutni a nehézségeken. Ha a játékaiban nem sikerül valami, és ezért ideges lesz, fejezd ki az együttérzésedet, és segíts neki, hogy megoldja a problémát.

10. Ne szakítsd félbe a gyereket, amikor játszik


Ezt a szabályt nyilván nem lehet mindig betartani, de a gyerek számára a játék a munka. Ha valamit annyira szeretnek csinálni, hogy megfeledkeznek magukról, ez az érzés később a munkájuk iránt szenvedély alapja lehet.


Forrás: https://www.webmd.com/parenting/guide/top-ten-parenting-tips#1Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológusBezár