Gyomor baktériumok és D vitamin: mi az összefüggés?

Gyomor baktériumok és D vitamin: mi az összefüggés?

A D vitaminhiány összefügghet a rákkal, a szív- és érrendszeri betegségekkel és a csontritkulással, de a D vitaminon végzett klinikai vizsgálatok vegyes eredményeket szültek.

Egy új tanulmány segíthet megérteni az okot, amely szerint összefüggés van a vitamin aktív formája és gyomor baktériumok között.
A D vitamin alapvető fontosságú az erős immunrendszer és az egészséges csontozat fenntartásához.

Több tanulmány úgy találta, hogy a vér alacsony D vitamin szintje egy sor betegséggel áll összefüggésben, beleértve a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a diabéteszt és a csontritkulást.

Néhány tanulmány még arra is célzott, hogy az alacsony D vitamin szint a súlyosabb COVID-19 esetekkel is összefügg, de az erre vonatkozó kutatások nem egyértelműek.
Ezen összefüggések ellenére a D vitamin tartalmú étrend kiegészítők használatának előnyei egészséges emberek esetében megkérdőjelezhetőnek bizonyultak.

Példának okáért, egy nagyszabású klinikai vizsgálat nem talált bizonyítékot arra vonatkozólag, hogy a D vitamin tartalmú étrend kiegészítők hozzájárulnának az egészségesebb csontozathoz.
Ez a látszólag hiányzó egészségjavító hatás a D vitamin szedése után megdöbbentette a kutatókat.
Az San Diego-i University of California (UC) tudósai most új lehetséges magyarázatot találtak. Az eredményeiket a Nature Communications-ben publikálták.

A dolgozat arra enged következtetni, hogy a gyomor baktériumok fontos szerepet játszhatnak az inaktív D vitamin aktív, egészségjavító formájának létrehozásában.
Amikor az egészségügyi szakértők és kutatók kíváncsiak valakinek a D vitamin szintjére, az inaktív összetevőinek szérum szintjét vizsgálják, mert ebből derül ki, hogy mennyi D vitamint tárol a szervezet.
Ugyanakkor a döntő tényező az lehet, hogy milyen anyagcsere folyamatokkal függ össze, nem pedig az, hogy hogyan tárolja a szervezet.

A mikrobiális változatosság és a D vitamin közti összefüggés akkor is megmaradt, miután minden egyéb tényezőt figyelembe vettek, ami befolyásolhatná azt.
Nem számított, hogy mennyit tartózkodtak a napfényen a kísérlet alanyai, illetve az sem, hogy mennyi D vitamint szedtek. Egyedül az számított, mennyire hatékonyan képes a szervezetük előállítani a D vitamint.

Azon férfiaknál, akik vérében több volt az aktív D vitamin, nagyobb mikrobiális változatosság volt megfigyelhető, több jótékony baktériumfaj élt a gyomrukban.
A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem tudták megállapítani, hogy a magas D vitamin szint az, ami a jótékony baktériumok elszaporodását segíti, vagy az eleve több jótékony baktériumokkal rendelkező szervezet-e az, ami magasabb D vitamin szinthez vezet. A tanulmány másik hiányossága, hogy főleg idős, fehér férfiakon végezték a vizsgálatokat, akik 75%-a szedett valamilyen D vitamin kiegészítőt. A résztvevők mindössze 7%-a volt D vitaminhiányos. Ezek fényében lehet, hogy más populációk esetében nem feltétlenül igazak a tanulmány következtetései.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/gut-bacteria-and-vitamin-d-what-is-the-link

Image by freepik


Szakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikusBezár