Gyulladás vs. szívroham

Gyulladás vs. szívroham

 Hogyan növeli a gyulladás a szívroham esélyét?

Kérdés:

Az orvosom szerint fennáll a szívroham veszélye nálam, mert egy vizsgálat gyulladást mutatott ki. Tudok a magas koleszterinszintről, és a vérnyomásról, de hogyan okozhat szívrohamot a gyulladás?

Válasz:

Az orvosi egyetemen megtanultam, hogy mik a szívrohamhoz vezető út állomásai. Először a koleszterin kezd felhalmozódni a szívizomba vért szállító artériák falán. Az évek múlásával a koleszterin által képzett lerakódások egyre nagyobbak lesznek. Amikor már elég nagyok ahhoz, hogy a szív ne jusson elegendő vérhez, a szív fájdalmasan felkiált, ez az állapot a mellkasi fájdalommal járó angina. Végül, amikor a lerakódások átlépnek egy bizonyos határt, a vér útja teljesen elzáródik, szívrohamot eredményezve. Így elmondva rendkívül egyszerű, ami történik.

Csak egy probléma volt a fenti magyarázattal, hogy nem volt értelme. Például miért kaptak bizonyos emberek szívrohamot, akiknek sosem volt anginájuk? Vagy miért esett össze holtan az a maratonfutó egy nappal a verseny után, akinek semmi baja nem volt?

Ma már értjük, hogy miért. Ahogy a koleszterin behatol az artériák falába, az immunrendszer úgy reagál rá, ahogy más behatolókra is. Az immunrendszer sejtjei áthatolnak az artéria falán, és gyulladást okozó anyagokat engednek szabadjára, és jeleznek a többi sejtnek, hogy távolítsák el a koleszterint az artéria faláról. Ezt követően egy rostos sapka alakul ki a lerakódott plakk körül. A plakkon belüli gyulladás végül átrágja magát a rostos sapkán, és amikor az szétreped, a plakkban lévő koleszterin, a gyulladásos sejtek és anyagok hirtelen az artériába zúdulnak, vérrögöt képezve elzárják a véráram útját.

A kutatók, akik kimutatták, hogy a sztatin drogok a gyulladás és a koleszterin csökkentése révén fejtik ki a hatásukat. Azok a gyógyszerek, amik csak a gyulladást csökkentik, de a koleszterint nem, szintén csökkentik a szívroham esélyét.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/how-does-inflammation-increase-the-risk-for-heart-attacks

Image by freepik


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvosBezár