Hasfájásaink

2010.10.21.

Címkék: hasfájás
Hasfájásaink

A gyomor megközelítően egy liter tartalmú izomzsák, amely a táplálékot raktározza és előkészíti az emésztéshez. A szénhidrátok egy órát időznek a gyomorban, a fehérjék valamivel hosszabb ideig, a zsírok pedig a legtovább.

Az az izomtevékenység, amellyel a gyomor az ételpépet jól átgyúrja, befolyásolja a vegetatív idegrendszert, ezen kívül a gyomornedv termelést, valamint az emésztést szabályozó hormonok kiválasztását. Mivel a lelkiállapot a vegetatív idegrendszerre erősen hat, ezért nem véletlen, hogy gyakorta szorongásaink így jelentkeznek: „görcs van a gyomromban”. Ma minden tízedik ember gyomorpanasz miatt fordul orvoshoz, s még így is sokan vannak, akik nem gyógyíttatják betegségüket.

Gyomorrontás

A hirtelen fellépő erős gyomorfájdalom, amit általános gyengeség, fejfájás, teltségérzet, émelygés, hányás, esetleg láz kísér a gyomornyálkahártya akut gyulladására utal. A betegséget okozhatja: túlzott alkoholfogyasztás, vírusfertőzés, baktériummal fertőzött, romlott élelmiszer, mérges gomba, gyomornyálkahártyát izgató gyógyszerek (egyes antibiotikumoknak is van ilyen mellékhatása). A sérült nyálkahártya vérezhet, így szövődményként véres hányás, vagy fekete széklet jelentkezik, ilyenkor azonnal forduljon orvoshoz. Enyhébb esetekben egy-két napos ágynyugalom és koplalás után a gyomorrontás panaszok maguktól elmúlnak. Gyógyvíz, borsmenta-, vagy kamillatea enyhítik a panaszokat. Gyógyszerként hashajtót, vagy enyhe görcsoldót vegyünk be.


Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológusBezár