Gyakran találkozunk az ünnepeket követő rendelésen olyan páciensekkel, akik sokat tettek azért, hogy „betegek lehessenek”. No nem mintha olyan jó volna betegnek lenni, az ünnepeket végigszenvedni, mind maguk, mind a családjuk nyugalmát felborítani, mégis sokan elfeledkeznek arról, hogy a mértékletesség és az előrelátás sokkal praktikusabb ilyen esetekben, mint a kulináris örömök féktelen élvezete. Gyakran még a panaszmentes, magukat egészségesnek tartó emberek is kerülnek olyan helyzetbe, hogy „túlették magukat”, valami „megülte a gyomrukat”. Ezt általában többfogásos ebéd, vagy vacsora után szoktuk érezni.
Mi történik?
A „magyaros” konyha sajátossága, hogy kedveli a tartalmas leveseket, a zsíros-fûszeres húsokat mind sült, mind főtt formájukban, körítésként általában tésztát, vagy krumplit használ (ez utóbbit is gyakran sütve). A gyomor kapacitása, feldolgozó képessége pedig véges. Főleg akkor, amikor megfelelő környezetben, szinte folyamatosan kell végigenni három-négy fogást, majd a családi-baráti ünnepek hagyományaként tovább is mozgás nélkül következik a beszélgetés, némi alkohol kíséretében.
Hol a hiba? Mit lehet tenni ez ellen?
A dolog a tervezéssel kezdődik. Az ünnepi menü összeállításánál, az előkészületek első lépéseként fel kell mérni, végig kell gondolni, hogy családunk, baráti körünk tagjainak milyen betegsége van, ami speciális diétát, étrendet követel meg. Általános szabály, hogy ne a betegnek kelljen az asztalnál „válogatni” a számára káros ételekből, mivel ez egyrészt kellemetlen számára, másrészt legtöbbször azzal végződik: „most az egyszer megpróbálhatod, nem lesz semmi baj...”. Sokkal ésszerûbb egy ünnepi menüt úgy összeállítani, hogy a „beteg”-hez alkalmazkodunk. Egészséges embernek semmi baja nem lesz attól, ha szénhidrátban–zsírban szegényebb, ésszerûen fûszerezett ételeket fogyaszt, utána pedig ásványvizet iszik égetett szeszes ital helyett. A bekalkulálandó betegségek közül vezető helyen szerepelnek a szív-ér rendszeri betegségek. Magas vérnyomás, koszorúér betegség, az agyi keringés különféle megbetegedései esetén a beteg lehetőleg táplálkozzon mértékletesen, az ételek kevés zsírt, szénhidrátot és sót tartalmazzanak. Hasznos számukra, amennyiben sok zöldséget, salátát, könnyen emészthető koleszterinszegény húsokat (baromfi, hal) esznek.