Hasfájós babák: továbbra sincs biztos gyógymód

2011.04.18. - Írta: DÁ

Hasfájós babák: továbbra sincs biztos gyógymód

Továbbra sem szolgálhatunk örömhírekkel azon szülőknek, akik erejüket megfeszítve próbálják enyhíteni hasfájós kisbabájuk fájdalmait. Noha egyes alternatív módszerek esetében sokan számolnak be pozitív előrelépésről, minden kétséget kizáró bizonyíték sajnos egyik gyógykezelés hatékonyságát sem igazolja.

Azokat a kisbabákat szokás hasfájósnak nevezni, akik jól tápláltak és egészségesek, ám mégis sokat sírnak. A hasfájós korszak általában három hetes korban kezdődik: azok a babák érintettek, aki minimum három héten át, hetente legalább három napon, naponta három óránál többet sírnak igen fájdalmasan, látszólag ok nélkül. Mivel hagyományos gyógymódokkal a probléma nem orvosolható, a szülők elkeseredettségükben gyakran különböző alternatív módszerekkel próbálják megnyugtatni keservesen zokogó gyermeküket.

Noha bizonyos klinikai tesztek szerint ezek a módszerek néhány újszülöttnél pozitív eredményeket hoznak, az exeteri Peninsula Medical School friss tanulmánya megállapítja: a vizsgálatok többségénél különböző okokból az áldásos hatás mégsem kezelhető tényként (például mert túl alacsony volt a felmérésben résztvevők száma, vagy szimplán csak egyedi eseteket vettek alapul). A tanulmány leszögezi: semmiféle bizonyíték nem támasztja alá minden kétséget kizáróan, hogy bármilyen fajta kiegészítő vagy alternatív gyógymód elmulasztaná a csecsemőkori hasfájást. Ugyanakkor miután megbizonyosodtak róla, hogy az alternatív módszerek általában véve nem jelentenek veszélyt a kicsikre, a gyermekorvosok továbbra is előszeretettel ajánlják ezeket.

A szerzők összesen tizenöt, az alternatív módszerekre vonatkozó átfogó felmérést vizsgáltak át tíz különböző országból, összesen csaknem ezer gyermekre vonatkozóan. Ebből csupán nyolcat ítéltek módszertanilag megfelelőnek, de még ezek eredményei sem teljesen megbízhatóak. A vizsgált alternatív módszerek köre igen kiterjedt volt, a hátgerincmasszázstól egészen a gyógynövények, a glükóz, a szacharóz, illetve különféle probiotikumok alkalmazásán át egészen a reflexológiai eljárásokig terjedt. Több felmérés is azt állapította meg, hogy bizonyos gyógyteák, netán az édeskömény-kivonat enyhítették a kisbabák fájdalmát, más vizsgálatok pedig azt állapították meg, hogy a gerincmasszázs következtében sírtak jóval kevesebbet a kicsik. A probiotikumokat vizsgáló egyik tanulmány szerint a reuteria probiotikumban részesített csecsemők 95 százaléka szintén kevesebbet sírt, míg a simethicont kapó babák mindössze 7 százalékánál sikerült javulást elérni. Ami a reflexológiai módszereket illeti, az egyik vizsgálat tanúsága szerint leginkább abban az esetben sikerült javítani a kicsik kedélyállapotán, ha a lábuk volt a célterület.

Az exeteri kutatók leszögezik: a felmérések bizonyos hányada reménytelinek tűnik, de szélesebb körű vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy bármelyik alternatív módszerről biztosan megállapíthassuk, hatásos a kólikával szemben. A csecsemőkori hasfájás oka ugyanis továbbra is ismeretlen, habár a kutatók számos tényezőt sorolnak fel lehetséges eredőként az allergiától kezdve egészen az emésztőrendszer fejletlenségéig. Az esetek többségében a babák egyszerűen „kinövik” a hasfájást.
 

Hozzászólások

Anna | 2013-06-23 18:30

Sziasztok! Én nem állítom, hogy nincs mód megszüntetni a babák hasfájását. Sok szerrel kísérleteztem mire rátaláltam a Colief cseppre. Nekünk ez segített. Kezdetben nem bíztam benne és az ára sem tetszett, de őszintén mondhatom, hogy megérte. A hasfájását mintha elvágták volna a kislányomnak!
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár