Hazai és külföldi sípályák

2012.02.05. - Írta: Mikó Dalma

Hazai és külföldi sípályák

Ugyan az átmeneti enyhe időjárás nem kedvez a télimádóknak, de azért nem kell teljesen elkeseredni. Még javában tart a tél, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy számos sípálya vár tárt karokkal mindenkit akár itthon, akár a külföldi síparadicsomokban.

Nem kell messzire mennünk, ha egy kis fagyos kikapcsolódásra vágyunk. Magyarország legmagasabb hegyén, Kékesen is működik a sípálya. Jelenleg ott 20-40 centiméter hó van. Így egészen biztos, hogy aki síelni vagy snowboardozni szeretne, semmi sem áll az útjában. A mintegy 1014 méter magas csúcson 1. 8 kilométer hosszú lesiklópálya található, -ez egyébként Magyarország leghosszabb pályája-, amely a Mátraháza fölött fekvő Veronika-rétnél ér véget. A pálya felső szakaszán egy nemrég felújított 700 méter hosszú tányéros felvonó, valamint két tanulólift üzemel. A sípályák együttes hossza 3 kilométer, kezdők és haladók egyaránt megtalálják számukra a legmegfelelőbbet. A pályán korszerű világítást építettek ki, amely által megnőtt a síelhető órák száma, így akár plusz különlegességet is adhat az éjszakai síelés. Kékesen több pálya és csákányos lift, illetve egy oktató pálya találgató egy hozzá tartózó felvonóval. Emellett igazi alpesi hangulatot varázsol a napozóteraszos körbár, ahol fogyaszthatunk teát, forralt bor, egyéb italokat és némi harapnivalót. Kékestetőn éttermek, szálláshelyek, síszerviz, kölcsönző, síoktatás várja a csúcsra érőket.

Talán meglepő, hogy nem Magyarország legmagasabb csúcsán van a legtöbb hó. Bár nem kell messzire menni, maradunk a Mátrában, Mátraszentistvánon, ahol jelenleg 10-70 centiméter hótakaró várja a sí szerelmeseit. Itt hat sípálya található, melyek hossza több mint 3400 méter. A pálya gyönyörű panorámával rendelkezik. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az ország legtöbb szolgáltatást nyújtó családi sítereppé vált. A mátraszentistváni sípark Tátrára néző lejtői mesterséges hóval borítva március közepéig biztosítják a kényelmes és biztonságos sí- és snowboard élményeket.

Hazai sípályáink közül még kiváló az emplényi, ahol közel 60 centiméter a hó vastagsága, ami ugyan műhó, de még így is kiváló a sportolásra. A sípályák hossza meghaladja a 4 kilométert. Néhány évvel ezelőtt több százmilliós beruházás révén bővült a sípályák száma, valamint korszerűbb felvonók létesültek illetve kiépítettek a snowboardparkban egy kiváló hóágyú rendszert is. Az elmúlt év fejlesztése, pedig Magyarország első négyüléses sífelvonója volt. De, hogy ne csak a hazai síparadicsomok közül szemezgessünk, nézzünk meg néhány külföldit is. Nem kell messzire mennünk, hogy jobbnál jobb sípályákat találjuk. Ausztriában több tucat pálya között válogathatunk. Az ország egyik kiváló pályája, az Abtenau im Lammertal, ahol évről évre rangos nemzetközi versenyeket rendeznek. Jelenleg 30-50 centiméter hó várja a síelni vágyókat. A pályák hossza 10 kilométer, ez jelenleg teljes egészében használható. A pályarendszer a Dachstein-West sírégió részét képezi, amely egyike a leginkább családbarát sírégióknak Ausztriában. Minden tudásszinthez találni itt sípályát. Emellett lehetőség van szánkózásra is egy három kilométer hosszú, éjszaka világított pályán, valamint a sífutást kedvelők kipróbálhatják itt az éjszakai sífutást a kivilágított, kezelt sífutópályán.

Ausztria mellett közkedvelt még Szlovákia is, ahol szintén rengeteg sípálya vár mindenkit. A Chopok északi részén, mintegy 50 centiméter tömörített hó van. A pályák hossza mintegy 25 kilométer. A kiváló hóminőségnek köszönhetően az összes pálya, illetve mint a 17 felvonó üzemel. A Chopok ,Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével rendelkező 5 csillagosra értékelt síközpontja, ahol egy évben 150-200 napig is tarthat a hó. Az elmúlt években számos korszerűsítésen esett át a síparadicsom. Egyik újdonsága a Burton Snowboard Park, Szlovákia legjobb funparkja. A freestyle kedvelői összesen 14 fém korlátot és egy nagy ugratót használhatnak. Három fedett uszodát, két fitness-központot, két internet-kávézót, és számos szálláslehetőséget találhatunk itt a turistaszállástól a luxushotelig.Továbbá a közelben található 3-3 sífutópálya is.


Természetesen a szemezgetésből nem maradhat ki Svájc sem, ahol Európa legmagasabban fekvő és egyben leghóbiztosabb, legnagyobb szintkülönbségű sípályái találhatóak. Itt monumentális pályarendszerekkel találkozhatunk. Ilyen például az Adelboden-Lenkben található rendszer. Az ide látogatókat 210 kilométer összhosszúságú pályarendszer várja. Jelenleg a 60 centiméteres hó mellett 100 kilométer hosszú síelhető pálya és a mintegy 70 felvonóból, 31 működő lift várja a sízőket. A helyiek büszkék a hely otthonos környezetére, ahol még a mai napig nincsenek nagy bevásárlóközpontok. A síparadicsom számos freeride területtel rendelkezik, így a snowboardosok körében is kedvelt. Több mint 70 km sítúra útvonal áll a sífutók és kirándulók rendelkezésére.

Talán a következő egy hét is az enyhülésről és a hó olvadásról fog szólni, mégsem kell elkeseredni, hiszen számos kiváló síparadicsom vár mindenkit, akár kishazánkban, akár külföldön. Szomorkodniuk csak a jégkorcsolyázóknak van okuk, de ők se tegyék, ideje sílécet ragadni és hegyre fel!

Forrás: www.noinetcafe.hu


Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáterBezár