Fizikailag is fel kell készülni a síszünetre

2012.01.31. - Írta: DA

Fizikailag is fel kell készülni a síszünetre

Néhány évtizede Magyarországon sokan még úri huncutságként tekintettek a síelésre, mára azonban már senki sem húzza fel a szemöldökét, ha azt hallja, hogy ismerőse egy hétre elmegy síelni a télen valamelyik közeli országba. Ezekre a síszabadságokra azonban nem árt felkészülni.

A síelés olyan mozgásforma, amely az egész testet megdolgoztatja, így ha kellő odafigyeléssel űzzük, nagyon egészséges – főleg, ha még azt is hozzávesszük, hogy egész nap a szabad levegőn vagyunk. Ebből is látható, hogy a síelés a legjobb kikapcsolódási formák egyike a nagyvárosi hétköznapokból, ám nagyon fontos, hogy senki se utazzon el valamelyik síparadicsomba kellő bemelegítés nélkül. A síelés távolról sem veszélytelen sport, és a sérülések jelentős része éppen a rossz forma és a rákészülés teljes hiánya miatt következik be. Egy-egy ízületi sérülés adott esetben akár hosszú hetekre is kivonhatja az embert a forgalomból, következményeit pedig nem ritkán élethosszig kénytelenek leszünk viselni, vagyis az óvatosság és az odafigyelés még megfelelő erőnlét mellett sem nélkülözhető.

A legjobban akkor cselekszünk, ha a síszezon előtt elkezdjük formába hozni magunkat. Lehetőleg másfél-két hónappal a tervezett szabadság előtt fogjunk edzésekbe, ami ebben az esetben elsősorban kemény erőnléti edzést jelent. Leginkább valamilyen kardio-edzést válasszunk: a futás vagy hölgyeknél az aerobik egyaránt tökéletes. Így nemcsak erőnlétünk és a test ellenálló-képessége javul majd, de az elmacskásodott izmok, ízületek is ismét hozzászoknak a folyamatos terheléshez. A fokozatosság nagyon fontos, tehát több hónapos mozgásmentes életmód után ne kezdjük egyből az edzést ötszáz fekvőtámasszal és tíz kilométer futással, ennek ugyanis szükségszerűen kudarcélmény – rosszabb esetben pedig infarktus – lesz a vége. Lassan, a célokat folyamatosan növelve „programozzuk vissza” testünket a sportos életmódra. Fordítsunk fokozott figyelmet a láb megfelelő megerősítésére. A futás ehhez is tökéletes, de a guggolások, különböző aerobik-gyakorlatok is jó szolgálatot tesznek. Nagyon fontos, hogy amennyiben odakint már repkednek a mínuszok, lehetőleg ne a parkot válasszuk futás céljára, hanem inkább valamelyik edzőterem futópadját.

Amennyiben jól felkészülünk a síelésre, és megfelelő kondiban utazunk el eltölteni a jól megérdemelt szabadnapokat, nemcsak a sérülések esélye csökken, de jobban ki is tudjuk majd élvezni az aktív pihenést: edzett testtel ugyanis nem azzal megy majd el a „telelés” fele, hogy ráálljunk a mozgásra, és a totális kimerültség helyett csak a kellemes fáradtság marad majd.


Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyászBezár