Hogyan kerüljük el a szúnyogcsípéseket?

Hogyan kerüljük el a szúnyogcsípéseket?

A szúnyogokat senkinek sem kell bemutatnom: kicsi, repülő rovarok, amelyek apró moszkitókra emlékeztetnek. Mégis hogyan védekezzünk ellenük?

A szúnyogokat senkinek sem kell bemutatnom: kicsi, repülő rovarok, amelyek apró moszkitókra emlékeztetnek. Ez a hasonlat pedig találó, mivel a moszkitókhoz hasonlóan van csípős és nem csípős fajtájuk is. Habár a szúnyogok többnyire nem hordoznak fertőző betegségeket, a csípésük duzzanatot és irritációt okozhat a sérült területen, valamint kisebb bakteriális fertőzés is kialakulhat. Viszont beszéljünk róla, hogyan kerülhetjük el a szúnyogcsípéseket.


Használjunk szúnyogírtó szereket!


Fújja be magát és/vagy a ruháját ilyen szerekkel. A legjobb az olyan, ami egyszerre rovarírtó- és ölő szer. Így megvan az előnye, hogy az illatával elméletben távol tartja a rovarokat. Ha viszont valamelyik mégis elég bátor, az a rovar elpusztul, amikor az Ön vérét szeretné szívni.


Használjon természetes szúnyogírtó szereket!


Néhány ember viszont jobban érzi magát, amikor természetes szereket használ a mesterségesek helyett. Például a citrom eukaliptuszolaj bizonyítottan elriasztja a bogarakat, rovarokat. Ráadásul rengeteg olyan írtószert lehet venni, aminek az alapját természetes olajak szolgáltatják. Ebben az esetben ugyan nem 100%-ig természetes készítményről beszélünk, mégis nagy részét abból nyerik. Vállalkozó kedvűek saját maguk is készíthetnek házi szúnyogriasztót. Az interneten rengeteg leírás található.


Viseljen megfelelő ruhát!


A szúnyogok nem tudnak a ruházaton keresztül rendesen csípni, így az egyik megoldás, hogyha olyan öltözéket visel, ami lazán illeszkedik. A szűk ruházat megfeszül a bőrön, ami lyukakat képezhet a ruhán. Ezen keresztül pedig már képesek a szúnyogok megcsípni. Lehetőségéhez mérten pedig hordjon hosszú vagy hosszított ruhákat.


Készítse fel a környezetét a szúnyogok ellen!


Szigetelje a házát megfelelően, hiszen nincs annál idegesítőbb, amikor a szobákban röpködnek a rovarok. Szüntessen meg minden felesleges rést, nyílást az ablakok és ajtók körül. Helyezzen fel szúnyoghálókat az ablakokra és ajtókra. Használjon a beltéri helyiségekben ventilátorokat. Egy jó rövidtávú megoldás, hogy a levegőt keringteti a lakásban. Ugyanis a légkeringés elfújja a szúnyogokat és megakadályozza, hogy leszálljanak és megcsípjék. Ültessen olyan növényeket, amelyek természetesen taszítják a szúnyogokat. Hiszen számos olyan növény van, ami olyan vegyületeket bocsát ki, amely távol tartja ezeket a vérszívó rovarokat. Ezek közé tartozik például a muskátli, citrom kakukkfű, levendula és a mexikói körömvirág.


Forrás: www.wikihow.comSzakértőink

dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvosBezár